Foto: AP/Scanpix/LETA
Puse izraēliešu atbalsta okupēto Rietumkrasta palestīniešu teritoriju daļu aneksiju, liecina trešdien, 3. jūnijā, izplatītās Izraēlas Demokrātijas institūta sabiedriskās domas aptaujas dati.

Izraēlas parlaments pēc nepilna mēneša varētu apstiprināt aneksijas plānu, ko palestīnieši nosodījuši un kam daļa starptautiskās sabiedrības, arī Eiropas Savienība, paudusi nopēlumu.

Priekšlikums balstīts ASV prezidenta Donalda Trampa Tuvo Austrumu miera plānā.
25% izraēliešu atbalsta aneksiju, ja tai ir ASV atbalsts, bet vēl 25% aneksiju atbalsta, arī ja tai ASV atbalsta nav, konstatēts aptaujā.

31% izraēliešu suverenitātes paplašināšanai iebilst, bet 19% norādījuši, ka viņiem nav viedokļa, norādīja institūts.

Izraēlas ebreju vidū aneksiju atbalsta 57%, bet Izraēlas arābu vidū – 16,5%, konstatēts pētījumā.

Ja Izraēla veiks aneksiju vienpusējā kārtā, palestīnieši sāks trešo sacelšanos – intifadu, uzskata 58% izraēliešu.

Palestīnieši bažījas, ka līdz ar aneksijas plāna īstenošanu tiks leģitimizētas Izraēlas pretenzijas uz okupēto teritoriju daļu, ko palestīnieši vēlas redzēt savas nākotnes valsts sastāvā.

Izraēlas mediji trešdien, 3. jūnijā, vēsta, ka ir notikusi drošības struktūru vadības sanāksme, lai spriestu par iespējamo vardarbības eskalāciju aneksijas gadījumā.

Aptauja veikta telefoniski un tīmeklī no 27. līdz 31. maijam. 622 vīrieši un sievietes intervēti ivritā, bet 149 – arābu valodā.

Trampa šogad piedāvātais Tuvo Austrumu miera plāns, kurā nav ņemtas vērā pat palestīniešu minimālās prasības, ir izteikti labvēlīgs Izraēlai, paredzot, ka Izraēla varēs anektēt 30% okupēto Rietumkrasta teritoriju, palestīniešiem atvēlētā Rietumkrasta daļa būs sašķelta anklāvu arhipelāgā, bet galvaspilsētas loma atvēlēta Abudisai - ciematam uz austrumiem no Izraēlas anektētās Austrumjeruzalemes.

Palestīnieši un ES ir nopēluši Trapa plānu, norādot, ka ar to faktiski tiek aizvērtas durvis Tuvo Austrumu konflikta divu valstu risinājumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!