Mazāk nekā ceturtā daļa rumāņu uzskata, ka divu desmitgažu laikā kopš Nikolajes Čaušesku komunistiskā režīma gāšanas dzīve ir uzlabojusies, liecina ceturtdien publicētie aptaujas rezultāti.

49% no aptaujātajiem pauda pārliecību, ka dzīve patiesībā bijusi labāka pirms 1989.gada decembra, kad Čaušesku tika gāzts un sodīts ar nāvi. Tikai 23% uzskata, ka dzīve labāka ir šobrīd.

14% aptaujāto dzīves kvalitātē pārmaiņas nesaskatīja, bet pārējiem nebija sava viedokļa šajā jautājumā.

Komunisma noziegumu un trimdas rumāņu atmiņu izpētes institūts, kas ir viens no aptaujas organizētājiem, norāda, ka rezultāti nav vienkāršas nostaļģijas pazīme, bet ir cieši saistīti ar ekonomisko krīzi.

Rumānija bija viena no ekonomiskās lejupslīdes vissmagāk skartajām valstīm, un prezidents Trajans Basesku nesen par 25% samazināja valsts sektorā strādājošo algas, solot līdz 2012.gadam samazināt budžeta deficītu līdz trīs procentiem.

Saskaņā ar aptauju galvenie iemesli, kādēļ cilvēki dzīvi komunisma režīma laikā uzskata par labāku, bija darba drošība un dzīves līmenis. Attiecīgi tā domāja 62% un 26% aptaujāto.

Komunisma režīma negatīvo aspektu vidū visbiežāk tika minēts brīvības trūkums, tā domāja 69% respondentu, un pārtika - 11%.

Pēc īsa tiesas procesa Nikolajem un Elenai Čaušesku 1989.gada 25.decembrī tika izpildīts nāvessods. Čaušesku komunistiskais režīms bija pēdējais, kurš sabruka Austrumeiropā 1989.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!