Foto: AFP/Scanpix

Vācijas Sociāldemokrātu partija (SPD) sabiedriskās domas aptaujā apsteigusi Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētos Kristīgos demokrātus (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartiju – Kristīgi sociālo savienību (CSU).

Sabiedriskās domas izpētes institūta "Insa" aptaujā, kas veikta pēc laikraksta "Bild" pasūtījuma, sociāldemokrāti par procentpunktu apsteiguši CDU un CSU.

Salīdzinot ar iepriekšējo aptauju, kas tika veikta pirms nedēļas, SPD popularitāte pieaugusi par četriem procentpunktiem, sasniedzot 31 %. Bet atbalsts CDU un CSU samazinājies par aptuveni trīs procentpunktiem.

Savukārt institūta "Emnid" aptaujā, kuras rezultātus "Bild" publicēja svētdien, SPD popularitāte pieauga par sešiem procentpunktiem, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Žurnāls "Focus" to nodēvēja par "vēsturisku lēcienu".

Tomēr "Emnid" aptaujā SPD ar 29 % joprojām atpalika no CDU/CSU, kuru reitings bija 33 %.

Sociāldemokrātu popularitāte pieaug, kopš partijas vadītāja amatu pārņēma līdzšinējais Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs ar mērķi septembra Bundestāga vēlēšanās stāties pretī Merkelei.

"Emnid" aptaujā vēlētājiem arī tika lūgts izvēlēties starp Šulcu un Merkeli, ja kanclers tiktu ievēlēts tiešās vēlēšanās. Tādā gadījumā 41 % respondentu pauda gatavību balsot par Merkeli, bet 38 % – par Šulcu.

"Emnid" pārstāvis "Bild" norādīja, ka Šulcam ir izdevies atgūt bijušos SPD atbalstītājus un uzrunāt viņus emocionālā veidā, norādot, ka tās tiešām ir ievērojamas izmaiņas partijas popularitātē.

Tomēr sociāldemokrāti nav vienīgie, kas varētu sagādāt Merkelei galvassāpes pirms Bundestāga vēlēšanām.

"Insa" aptauja liecina, ka eiroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācija" (AfD) atbalsta 12 % vēlētāju, bet "Emnid" aptaujā tās rezultāts ir veseli 16 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!