Vairāk nekā trešdaļa Igaunijas iedzīvotāju ir juridiski analfabēti, trešdien ziņoja laikraksts "Postimees", atsaucoties uz Tieslietu ministrijas pasūtītu aptauju, kurā noskaidrots iedzīvotāju juridisko zināšanu līmenis.
39 procenti aptaujāto kļūdaini uzskatīja, ka tiesa var piespiest cilvēku pierādīt savu nevainību. 32 procenti respondentu bija pārliecināti, ka starp cilvēka pamattiesībām ir tiesības uz darbu.

"Pārliecība, ka cilvēkam ir tiesības uz darbu, ir saglabājusies no padomju laikiem. Cilvēkam ir tiesības izraudzīties sev profesiju, tomēr valstij nav pienākums nodrošināt viņam darbavietu," sacīja Tieslietu ministrijas vicekanclers Urmass Volenss.

33 procenti aptaujāto tomēr pareizi minēja starp pamattiesībām vārda brīvību.

Nevienam no 503 aptaujas dalībniekiem nebija zināms, ka pastāv tiesības uz tīru vidi. Daži uzskatīja, ka viņiem ir tiesības braukāt apkārt bez vīzas, izvēlēties seksuālo orientāciju un darīt visu, kas vien ienāk prātā.

79 procentiem aptaujāto bija zināms, ka tiesas lēmumu var apstrīdēt, tomēr 39 procenti bija pārliecināti, ka cilvēku var piespiest pierādīt savu nevainību tiesā.

Aptaujas organizētāji tomēr uzskata, ka 53 procentiem respondentu ir zināmas viņu tiesības, jo viņi pareizi atbildēja uz vidēji 82 procentiem jautājumu. 10 procentus aptaujāto var uzskatīt par juridiski mazizglītotiem, jo viņi pareizi atbildēja tikai uz 32 procentiem jautājumu.

Starp juridiskiem analfabētiem pārsvarā ir cilvēki ar zemu dzīves līmeni un gados veci cilvēki.

Aptaujas rezultāti liecina, ka Igaunijas iedzīvotāji grib vairāk zināt par likumiem un savām tiesībām. Tieslietu ministrija plāno informēt iedzīvotājus ar savas interneta mājaslapas un informatīvu materiālu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!