Foto: AFP/Scanpix

Vairāk nekā puse ķīniešu uzskata, ka Ķīna nākotnē varētu iesaistīties karā ar Japānu, liecina trešdien publiskotās aptaujas rezultāti.

Aptaujā, kas tika veikta abās valstīs, secināts, ka 53,4% ķīniešu nākotnē paredz konfliktu ar Japānu un aptuveni piektā daļa šo respondentu uzskata, ka tas notiks tuvāko pāris gadu laikā.

Japānā militāru konfrontāciju ar Ķīnu paredz 29% respondentu.

Aptauju veica Japānas nevalstiskā organizācija "Genron" un Ķīnas valsts vadītais laikraksts "China Daily", jūlijā un augustā aptaujājot 1000 japāņus, kas sasnieguši 18 gadu vecumu un vecākus, un 1539 ķīniešus šajā pašā vecuma grupā.

Ķīnā aptauja tika veiktas piecās pilsētās - Pekinā, Šanhajā, Čendu, Šeņjanā un Sjiaņā.

Japānā ikgadējā aptaujā, kas tiek veikta kopš 2005.gada, 93% aptaujāto norādīja, ka viņiem ir nelabvēlīgs viedoklis par Ķīnu. Pagājušajā gadā negatīvs viedoklis bija 90,1% aptaujāto.

Tikmēr Ķīnā negatīvās domās par Japānu ir 86,8% aptaujāto, kas ir par sešiem procentpunktiem mazāk nekā pagājušajā gadā.

Japāņi visbiežāk slikto attieksmi pret Ķīnu skaidroja ar faktu, ka "Ķīnas rīcība nav savienojama ar starptautiskajām tiesībām". Šādu viedokli pauda 55,1% aptaujāto, secināts "Genron" un "China Daily" kopīgajā aptaujā.

Otrajā vietā ierindojās apgalvojums, ka "Ķīnas rīcība resursu, enerģijas un pārtikas nodrošināšanā izskatās savtīga", bet trešais izplatītākais iemesls nepatikai pret Ķīnu bija Japānas kritizēšana vēsturisku jautājumu dēļ.

Ceturtajā vietā ierindojās konfrontācija Senkaku salu jautājumā.

Vienlaikus "vēsturiskā izpratne" un Senkaku salas, ko ķīnieši dēvē par Djaoju salām, bija divi no ķīniešu biežāk minētajiem iemesliem negatīvai attieksmei pret Japānu.

Neskatoties uz plašajiem tirdzniecības sakariem un savstarpēji saistītajām ekonomikām, Japānas un Ķīnas attiecības pēdējo desmit gadu laikā pieredzējušas vairākas nopietnas krīzes.

Sevišķi saspringtas tās ir kopš 2012.gada, kad Japāna nacionalizēja Senkaku salas.

Pekina savukārt regulāri uzstāj, ka Japāna nav pietiekami dārgi samaksājusi par saviem pagātnes noziegumiem, un pārmet Japānas premjerministram Sindzo Abem nepareizu vēstures izpratni un centienus remilitarizēties.

Tokija savukārt pārmet Pekinai turēšanos pie pagātnes iekšpolitikas apsvērumu dēļ un norāda, ka septiņdesmit gadu laikā kopš Otrā pasaules kara Japāna ir vairākkārt atvainojusies par pagātnes noziegumiem.

"China Daily" aptaujas rezultātus raksturoja kā satraucošus un norādīja, ka līderiem abās valstīs jāpievērš tiem uzmanība.

"Nepieciešama abu valstu līderu tikšanās, lai pārskatītu irstošās attiecības," norādīja Ķīnas laikraksts, piebilstot, ka Abem jāpierāda Ķīnas līderiem ar darbiem, ka viņš patiesi vēlas attiecību uzlabošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!