Pēc Irākas kara un tiesneša Braiena Hatona ziņojuma par ieroču eksperta Deivida Kellija nāves apstākļiem Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs ir zaudējis lielākās daļas britu uzticību, un 51 procents aptaujāto vēlas viņa atkāpšanos, liecina pēc britu laikraksta "Independent" pasūtījuma veiktās sabiedrības domas aptaujas rezultāti.
Firmas NOP šonedēļ veiktās aptaujas dati rāda, ka 54 procenti respondentu uzskata, ka Blērs melojis tautai par draudiem, ko pasaulei radījis Irākas gāztā prezidenta Sadama Huseina režīms.

Aptaujas rezultāti liecina arī par to, ka Lielbritānijas Konservatīvo partija, kuru šobrīd atbalsta 36 procenti aptaujāto, popularitātē apsteigusi Leiboristu partiju, kuru atbalsta tikai 35 procenti respondentu. Liberāli demokrātisko partiju atbalsta 24 procenti aptaujāto britu.

Ziņojumā, kura kopsavilkumu Hatons 28. janvārī nolasīja Karaliskajā tiesā Londonā, atzīts, ka Blērs nav atbildīgs par Kellija nāvi.

Hatons sacīja, ka par Kellija nāvi nav atbildīgi arī aizsardzības ministrs Džefs Hūns un bijušais Blēra administrācijas sabiedrisko sakaru departamenta vadītājs Alisters Kempbels. Par galveno Kellija pašnāvības vaininieku lords Hatons atzinis raidsabiedrību BBC, kura nav pietiekami kontrolējusi savu žurnālistu darbu.

Izmeklēšanas pamatā ir žurnālista Endrjū Giligena reportāža BBC radio 29.maijā, kurā, atsaucoties uz anonīmu avotu, tika ziņots, ka septembrī publiskotais dosjē par masu iznīcināšanas ieročiem ticis nepamatoti pārveidots pāris nedēļas pirms publikācijas, lai stiprinātu apgalvojumus par Irākas bīstamību.

Šajā dosjē bija iekļauts arī daudz apstrīdētais apgalvojums par to, ka Irāka ir gatava 45 minūšu laikā aktivizēt masu iznīcināšanas ieročus, kam bija liela nozīme, lai attaisnotu Lielbritānijas iesaistīšanos ASV vadītajā karā pret Sadama Huseina režīmu.

Vēlāk noskaidrojās, ka Giligena reportāžas avots bija Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas ieroču eksperts Kellijs, kuru vēlāk atrada netālu no viņa mājām ar pārgrieztu kreisās rokas vēnu.

Hatons ziņojumā atzīst, ka Kellijs jūlijā izdarījis pašnāvību pēc "publiska apkaunojuma".

4. un 5. februārī NOP pa tālruni iztaujāja 1003 Lielbritānijas iedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!