Foto: AP/Scanpix/LETA
Tiesa Turcijā piespriedusi mūža ieslodzījumu uzreiz 337 cilvēkiem, kuri atzīti par vainīgiem mēģinājumā gāzt prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu pirms četriem gadiem notikušā valsts apvērsuma mēģinājuma laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis bija viens no lielākajiem tiesas procesiem 2016. gada 15. un 16. jūlija militārā valsts apvērsuma mēģinājuma lietā.

Par mēģinājumu sagrābt varu un prezidenta Erdogana dzīvības apdraudēšanu tiesas priekšā šajā tiesvedībā stājās gandrīz 500 cilvēki, tostarp 25 ģenerāļi, iznīcinātāju piloti un 10 civilpersonas. 475 apsūdzētie bija dažādos veidos saistīti ar Akindžas aviobāzi pie Ankaras, kur apvērsuma mēģinājuma laikā risinājās galvenie notikumi.

337 no šiem cilvēkiem piespriests mūža ieslodzījums, 14 no tiem pastiprinātas drošības režīmā, raksta BBC.

Tiesas process ilga kopš 2017. gada un tas notika "Sindžanas" cietuma kompleksā pie Ankaras. Īpaši šim procesam tika sagatavota zāle ar 1500 cilvēku ietilpību. Sprieduma nolasīšanas dienā tā bija pārpildīta.

Četri cilvēki tiesāti aizmuguriski, starp tiem arī ASV dzīvojošais 79 gadus vecais garīdznieks Fetulla Gilens un teoloģijas pasniedzējs Adilja Oksuza. Oficiālā Anakara uzskata, ka viņi stāv aiz apvērsuma mēģinājuma.

Pērn šajā pašā lietā mūža ieslodzījumu jau piesprieda bijušajam gaisa spēku komandierim Akinam Oztjurkam.

2016. gada 15. jūlijā sazvērnieki ieņēma Akindžas aviobāzi, kurā atradās F-16 iznīcinātāji, un par ķīlnieku sagrāba Ģenerālštāba vadītāju Huluši Akaru. Pučisti paziņoja, ka pārņem varu valstī, lai "atjaunotu konstitucionālo kārtību, cilvēktiesības un brīvības".

Ankaras un Stambulas ielās parādījās tanki un karavīri.

Tiek uzskatīts, ka sazvērnieku rīcības motīvs bija Erdogana varas nostiprināšana un viņa veiktā islamizācijas politika. Turcijas armija vēsturiski tiek uzskatīta par galveno laicīgās varas balstu.

Sazvērniekiem neizdevās sagūstīt tobrīd atvaļinājumā Vidusjūras kūrortā Marmarisā esošo Erdoganu. Viņš ieradās Stambulā un uzstājās televīzijā, bet viņa atbalstītāji izgāja ielās.

Sazvērnieku F-16 lidmašīnas trīs reizes apšaudīja parlamenta ēku, kā arī ceļu pie prezidenta pils, specvienības štāba mītni un Ankaras policijas ēku. Tā rezultātā gāja bojā 68 cilvēki, bet vairāk nekā 200 guva ievainojumus.

Nākamajā dienā pučisti kapitulēja. Saskaņā ar oficiālajiem datiem apvērsuma mēģinājuma laikā pavisam bojā gāja 251 cilvēks un ap diviem tūkstošiem guva ievainojumus.

Pēc neveiksmīgā Puča Erdogans veica valstī masveida tīrīšanu. No darba tika atlaisti ap 100 tūkstoši valsts darbinieku, skolotāju un tiesnešu. Vairāk nekā 2500 cilvēkiem tika piespriests mūža ieslodzījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!