Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) brīdinājusi, ka puse Mjanmas iedzīvotāju varētu nonākt nabadzībā.

Šādai negatīvai parādībai par cēloni varētu kalpot divi iemesli - Covid-19 pandēmijas radītie apstākļi, kā arī februārī notikušais apvērsums, kas Mjanmā radījis plašu politisko krīzi, atsaucoties uz ANO teikto, raksta "France24".

1. februārī armija pārņēma varu Mjanmā, pasludinot ārkārtas stāvokli valstī, kā arī aizturot vairākas amatpersonas. Starp aizturētajiem ir arī faktiskā politiskā līdere Auna Sana Su Či. Bruņotie spēki apgalvo, ka pērnā gada novembrī notikušajās vēlēšanās, kurās uzvarēja valdošā partija Nacionālā Demokrātijas līga (NLD), notikusi krāpšanās.

Apvērsums novedis pie plašiem protestiem, kuros demonstranti pieprasījuši demokrātijas atjaunošanu. Armija uz to reaģējusi, brutāli apspiežot protestus. Sadursmēs bojā gājuši vairāk nekā 750 civiliedzīvotāji.

Apvienoto Nāciju Attīstības programma (UNDP) sacījusi, ka līdz 2022. gada sākumam 25 miljoni cilvēku jeb gandrīz puse iedzīvotāju varētu dzīvot zem nabadzības sliekšņa.

UNDP administrators Ahims Šteiners norādīja, ka krīze var radīt negatīvas sekas progresam, kas panākts kopš 2005. gada un kas ļāvis Mjanmai uz pusi samazināt nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaitu.

"Bez funkcionējošām demokrātiskām institūcijām Mjanma saskaras ar traģisku (..) atgriešanos pie nabadzības līmeņa, ko nav pieredzējusi vesela paaudze," teikts Šteinera paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!