Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sudānas armija, kas pirmdien apvērsuma rezultātā pārņēma varu Āfrikas valstī, paziņojusi, ka no amata atbrīvoti seši līdzšinējie valsts vēstnieki, raksta "Al Jazeera".

No amata atbrīvoti Sudānas vēstnieki Amerikas Savienotajās Valstīs, Eiropas Savienībā, Ķīnā, Katarā, Francijā un valsts misijas vadītājs Šveices pilsētā Ženēvā.

Pirmdien Sudānas armija likvidēja civilo valdību, arestēja politiskos līderus un izsludināja ārkārtas stāvokli valstī. Nesaskaņas starp armiju un civilo valdību pastāvējušas jau ilgāku laiku. Pirms diviem gadiem no varas tika gāzts valsts ilggadējais līderis Omars al Baširs un izveidota pārejas valdība. Ģenerālis Abdels Fatahs Burhans, kurš vadīja kopīgu padomi ar civilajiem līderiem, sacīja, ka strīdi starp politiķiem, ambīcijas un kūdīšana uz vardarbību ir piespiedusi viņu rīkoties, lai aizsargātu tautas drošību un "labotu revolūcijas gaitu".

Apvērsums izpelnījies starptautisku nosodījumu. Trešdien Āfrikas Savienība paziņoja, ka uz laiku aptur Sudānas dalību organizācijā.

Galvaspilsētā Hartūmā un citur turpinājušies protesti, kuros tika nosodīta armijas īstenotā varas sagrābšana, un daudzi uzņēmumi tika slēgti, reaģējot uz aicinājumiem rīkot streikus pilsoniskās nepaklausības kampaņas ietvaros, kuras laikā demonstranti bloķējuši ceļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!