Foto: AP/Scanpix/LETA

Sudānas apvērsuma līderis ģenerālis Abdels Fatahs al Burhans paziņojis, ka armija pirmdien pārņēmusi varu, lai novērstu pilsoņu karu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Ģenerālis norādīja, ka gāztais premjerministrs Abdalla Hamdoks tika turēts ģenerāļa mājā "savas drošības labad", bet tagad ir atgriezies mājās.

"Briesmas, kurām bijām liecinieki pagājušajā nedēļā, varēja izraisīt pilsoņu karu," otrdien preses konferencē sacīja Burhans.

Protesti galvaspilsētā Hartumā turpinās. Ir slēgti ceļi, tilti un veikali. Traucētas arī telefona un interneta līnijas. Tiek ziņots, ka kopš nemieru sākuma ir nogalināti vismaz 10 cilvēki.

Pirmdien Sudānas armija likvidēja civilo valdību, arestēja politiskos līderus un izsludināja ārkārtas stāvokli valstī.

Bruņotie spēki Hamdoku mēģināja piespiest atbalstīt apvērsumu, bet viņš atteicies to darīt, un mudinājis cilvēkus turpināt mierīgus protestus, lai "aizstāvētu revolūciju".

Nesaskaņas starp armiju un civilo valdību pastāvējušas jau ilgāku laiku. Pirms diviem gadiem no varas tika gāzts valsts ilggadējais līderis Omars al Baširs un izveidota pārejas valdība. Ģenerālis Abdels Fatahs Burhans, kurš vadīja kopīgu padomi ar civilajiem līderiem, sacīja, ka strīdi starp politiķiem, ambīcijas un kūdīšana uz vardarbību ir piespiedusi viņu rīkoties, lai aizsargātu tautas drošību un "labotu revolūcijas gaitu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!