Foto: AFP/Scanpix/LETA

Neveiksmīgo apvērsuma mēģinājumu Gvinejā Bisavā šī mēneša sākumā rīkojis bijušais valsts Jūras spēku flotes vadītājs, kuram ir saiknes ar narkotiku karteļiem, atsaucoties uz Āfrikas valsts prezidenta Umaro Sisoko Embalo teikto, raksta "Al Jazeera".

Bruņoti kaujinieki uzbruka valdības ēkām galvaspilsētā Bisavā 1.februārī – laikā, kad Embalo vadīja kabineta sēdi. Vēlāk prezidents žurnālistiem sacīja, ka ir izglābies no piecu stundu ilgas kaujas bez ievainojumiem un ka kaujās gājuši bojā 11 cilvēki, galvenokārt no valdības drošības komandas.

Embalo, kurš sāka izmeklēšanu par to, ko viņš raksturoja kā labi finansētu un rūpīgi izplānotu slepkavības mēģinājumu, ceturtdien sacīja, ka bijušais flotes priekšnieks admirālis Hosē Ameriko Bubo Na Tčuto un divi viņa palīgi bija iesaistīti apvērsuma mēģinājumā, kā arī ir starp tiem, kuri saistībā ar notikušo ir arestēti.

Trīs prezidenta nosauktos vīriešus 2013. gada aprīlī uz kuģa pie Rietumāfrikas krastiem arestēja ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes (DEA) slepenie darbinieki par viņu saistībām ar narkotiku tirdzniecību. DEA darbinieki, kas uzdevās par tirgotājiem, sacīja, ka vīrieši mēģinājuši vienoties par kokaīna importu Gvinejā Bisavā un pēc tam plānoja to pārvietot uz Ziemeļameriku un Eiropu. Gvineja Bisava kļuva pazīstama kā kokaīna tranzīta punkts starp Latīņameriku un Eiropu šīs tūkstošgades sākumposmā.

Embalo apvērsuma mēģinājumu saistīja ar transatlantisko narkotiku tirdzniecību. "Rokas, kas tur ieročus, ir cilvēki, kuriem ir saikne ar lielajiem narkotiku karteļiem," viņš sacīja žurnālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!