ANO ir iesūdzēta tiesā par līdzdalību Ruandas genocīdā, kurā 1994. gadā tika nogalināti 800 tūkstoši tutsi tautības ruandiešu, pirmdien ziņoja Austrālijas prese.
Prasību pret ANO uztur Londonas advokāts Džofrijs Robinsons un bijušais Dienvidaustrālijas štata prokurors Maikls Hurigans divu Ruandas sieviešu vārdā, kuru tuviniekus noslepkavoja hutu kaujinieki.

Hurigans ir bijušais izmeklētājs ANO Starptautiskajā tribunālā kara noziegumu izmeklēšanai Ruandā, kur viņš atrada dokumentālus pierādījumus, ka ANO mītne iepriekš tikusi brīdināta par gaidāmo genocīdu.

Dokumentos pieminēts ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans, kurš genocīda laikā bija ANO miera uzturēšanas operāciju vadītājs.

Dokumenti liecina, ka Annans ticis brīdināts par genocīdu un par to, ka Ruandas valdības radio kūda hutus slepkavot tutsus, tomēr ignorējis aicinājumus nosūtīt karaspēku masu slepkavību novēršanai.

Viena no abām sievietēm Anonsiata Kavaruganda ir Augstākās tiesas tiesneša atraitne, kuras vīrs Žozefs Kavaruganda tika nogalināts par simpatizēšanu tutsiem.

Otra ir Luīze Mušikivabo, kuras brālis Lando Ndasvinga bija vienīgais tutsu pārstāvis Ruandas valdībā un tika nošauts kopā ar māti, sievu un diviem bērniem.

Abas sievietes apgalvoja, ka viņu apsargāšanai norīkotie ANO karavīri vai nu aizbēguši, vai izdevuši viņu tuviniekus slepkavām - hutu kaujiniekiem.

ANO karavīri no Ganas, kuriem vajadzēja aizsargāt Kavarugandas ģimeni, dzēruši kopā ar hutiem, kamēr tiesneša sieva un bērni tika spīdzināti.

Hurigans atrada ANO spēku komandiera Ruandā Romeo Dallēra kablogrammu ANO mītnei, kurā pausts brīdinājums, ka ANO spēki Ruandā "nodotu vietējos iedzīvotājus neizbēgamai nogalināšanai, nevis lietotu ieročus, lai [viņus] izglābtu".

Hurigans atzina, ka ANO zinājusi par notiekošo un būtu varējusi piešķirt saviem miera spēkiem attiecīgas pilnvaras un resursus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!