Foto: AP/Scanpix/LETA

Izmantot atomieročus viesuļvētru likvidēšanas nav tā labākā doma, paziņojusi ASV Nacionālā okeāna un atmosfēras pārvalde (NOAA), sekojot izskanējušajām ziņām par ASV prezidenta Donalda Trampa interesi.

Portāls "Axious" ziņoja, ka Tramps sanāksmē ar nacionālās drošības amatpersonām jautājis par iespēju ar atomieročiem uzspridzināt viesuļvētras, pirms tās sasniedz ASV piekrasti. Pats Tramps pirmdien noliedza, ka kaut ko tādu būtu teicis.

Tikmēr NOAA pirmdien savā paziņojumā norāda, ka šāda viesuļvētru novēršanas metode novestu pie postošām sekām. Tā, domājams, ne tikai nespētu ietekmēt vētru, bet kopā ar vējiem radiācija ātri nokļūtu sauszemē.

Tāpat vētras ietekmēšanai būtu nepieciešams milzīgs enerģijas apjoms. Viesuļvētras spēks ir ekvivalents 10 megatonnu kodolbumbām, kas sprāgst ik pēc 20 minūtēm, skaidro NOAA.

Pat ja bumbas mehāniskā enerģija tuvotos šim apmēram, uzdevums sakoncentrēt kaut pusi no šīs enerģijas kādā punktā okeāna vidū var izrādīties neizpildāms, teikts paziņojumā.

Tāpat nav īpašu cerību uzbrukt tropiskajiem viļņiem vai ieplakām pirms tie pārtapuši viesuļvētrās, turpina NOAA. Atlantijas baseinā ik gadu veidojas aptuveni 80 šīs parādības, bet tikai piecas parasti pāraug vētrā – iepriekš noteikt, kuras tieši tās būs, nav iespējams.

Viesuļvētras parasti skar ASV austrumu krastu, radot nopietnus postījumus. Ideja par atomieroču izmantošanu vētru apturēšanai nav jaunums – tā radusies pērnā gadsimta piecdesmitajos gados un sākotnēji to izteica valdības zinātnieki.

Šī tēma parasti aktualizējas līdz ar viesuļvētru sezonu. Atlantijas viesuļvētru sezona ir no 1. jūnija līdz novembra beigām, augstāko punktu sasniedzot septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!