Foto: Reuters/Scanpix
Sestdien, 15. oktobrī, Francijas kūrortpilsētā Nicā atceres ceremonijā ar baltiem rožu ziediem pieminēja trīs mēnešus kopš traģiskā terorakta šī gada 14. jūlijā, kur dzīvību zaudēja vairāk nekā 80 cilvēki.

Ceremonijā piedalījās bojā gājušo ģimenes, draugi, izdzīvojušie un viņu tuvinieki, kā arī Francijas amatpersonas un Francijas prezidents Fransuā Olands.

"Trīs mēnešus atpkaļ šeit, mūsu valsts dienā, kam vajadzēja kļūt par priecīgu notikumu... Šī diena kļuva par elli. Četrās minūtēs, tikai četrās minūtēs Nicas Angļu promenāde tika pārvērsta par kapsētu," Francijas prezidenta sacīto atceres pasākumā citē ziņu aģentūra "Reuters".

Piemiņas brīdī pie pieminekļa tika nolasīti visi bojā gājušo vārdi, kā arī piespraustas baltas rozes.

"Mēs esam dzirdējuši visu 86 bojā gājušo vārdus, kuru dzīves pēkšņi tika pārtrauktas," sacīja Olands, kurš atgādināja, ka jaunākais terorakta upuris bija kāda divus gadus veca meitenīte no Nicas, bet vecākais bojā gājušais bija 92 gadus vecais itālis.

Vēstīts, ka Tunisiešu izcelsmes Francijas pilsonis Muhameds Lauežs Bulels 14. jūlija vakarā ar kravas automašīnu iebrauca pūlī, kas Nicas Angļu promenādē vēroja svētku uguņošanu par godu Francijas nacionālajiem svētkiem - Bastīlijas dienai.

Līdz teroristu nošāva policija, islāma ekstrēmists paspēja noslepkavot vairāk nekā 80 cilvēkus, bet vairāk nekā 30 guva ievainojumus.

Asiņainais uzbrukums Nicā, kas jau atzīts par teroraktu, notika pēc tam, kad Bastīlijas diena ceturtdien tika atzīmēta ar bruņoto spēku parādi Parīzes Elizejas lauku avēnijā un uguņošanām Francijas pilsētās. Šajā dienā Francija rīkoja svinības par godu sekulārajai republikai un tās vērtībām "Brīvība, vienlīdzība, brālība" ("Liberte, Egalite, Fraternite").

Nicā notikušais uzbrukums ir trešais liela mēroga terorakts Francijā līdz šim. Francijā ir ārkārtas stāvoklis kopš džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") 13. novembrī sarīkotajiem teroraktiem Parīzē, kuros tika nogalināti 130 cilvēki. Pērnā gada janvārī citā teroristu uzbrukumā Parīzē tika nogalināti 17 cilvēki.

Atbildību par šo teroraktu ir uzņēmies teroristiskais grupējums "Daesh", bet izmeklētāji nav atraduši tiešus pierādījumus Bulela saistībai ar džihādistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!