Foto: Kadrs no video

600 pletnes cirtieni un astoņu gadu ieslodzījums piespriests savas piecus gadus vecās meitas spīdzināšanā un nogalināšanā vainojams Saūda Arābija garīdznieks, vēsta raidsabiedrība BBC.

Garīdznieka Fajhana al Gamdi lieta pasaules mediju uzmanības lokā šogad nonāca, kad radās aizdomas, ka tiesa vīrieti varētu atbrīvot. Aktīvisti izvērsa nogalinātās meitenītes vārdā nosauktu kampaņu "Es esmu Lama", lai piespiestu varas iestādes sodīt varmāku.

Ziņas par meitenes spīdzināšanu atklātas viņas medicīnas vēsturē no slimnīcas, kur bērns ārstēts 10 mēnešus līdz savai nāvei. Meitenei bijušas lauztas ribas, norauti nagi un iedragāts galvaskauss. Viņa bija sista ar nūju, elektrības vadiem, kā arī cietusi no apdegumiem.

Spīdzināšanu meita pārcietusi laikā, kad bijusi pie sava atsevišķi no ģimenes dzīvojošā tēva. Ir izskanējušas ziņas, ka Gamdi turējis meitu aizdomās par nevainības zaudēšanu, tāpēc viņi sodījis. Tāpat izskanējuši pieņēmumi, ka tēvs bērnu izvarojis, to gan noliedz meitenes māte.

Sabiedrības sašutumu agrāk šogad izraisīja tiesneša paziņojums, ka kāds islāma likumu punkts varētu nozīmēt, ka tēvs nevar būt pilnā mērā atbildīgs par sava bērna nāvi. Pats sludinātājs noziegumos gan bija atzinies.

Aktīvistus satrauca iespējā, ka varmāka paliktu nesodīts, ja meitenes māte pieņems "asins naudu". Sieviete, kura sākumā no šīs kompensācijas atteicās, tomēr beigās to pieņēma, norādot, ka viņai jāuztur savs dzīvais bērns. Tas izslēdza iespēju tēvu sodīt ar nāvi.

Lamas gadījums norāda uz bērnu tiesību stāvokli Saūda Arābijā, kur striktās ģimenes privātuma normas un patriarhālā sistēma rada nopietnas problēmas, uzsver aktīvisti.

Varas iestādes pēc šī gadījuma ir izveidojušas bērnu palīdzības telefonlīniju.

Saūda Arābijā tiek ievērota ultrakonservatīva islāma interpretācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!