Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīnā aptuveni 248 miljoni cilvēku jeb 18% no iedzīvotāju kopskaita pirmajās trijās decembra nedēļās, domājams, inficējušies ar Covid-19, atsaucoties uz nopludinātiem statistikas datiem, piektdien vēstīja laikraksts "Financial Times" un aģentūra "Bloomberg".

Saskaņā ar sociālajos medijos izplatīto Ķīnas nacionālās veselības komisijas trešdienas sēdes protokolu tikai otrdien inficēto skaits varētu būt sasniedzis 37 miljonus.

"Bloomberg" un "Financial Times" vēsta, ka cilvēki, kas piedalījušies šajā sēdē, šo informāciju ir apstiprinājuši.

Tajā pašā laikā oficiālā statistika liecina tikai par 62 000 inficēšanās gadījumu decembra pirmajās trijās nedēļās.

"Financial Times" ziņo, ka šīs aplēses izdarījis Ķīnas Slimību kontroles un novēršanas centrs, kas uzskata, ka inficēto skaits ar Covid-19 valstī joprojām palielinās.

Saskaņā ar centra aplēsēm inficējusies vairāk nekā puse no Sičuaņas provinces iedzīvotājiem, kuru skaits sasniedz 81 miljonu.

Arī starp 21 miljonu lielā Pekinas iedzīvotāju kopskaita inficēto proporcija ir līdzīga.

Pēc trīs gadus ilgušajām mājsēdēm, karantīnām un masu testēšanas Ķīna 7. decembrī negaidīti mīkstināja tā dēvēto nulles Covid politiku, atzīstot, ka saslimšana ko izraisa jaunais vīrusa omikrona variants, nav tik smaga.

Tomēr tiek uzskatīts, ka galvenais politikas maiņas cēlonis ir atziņa, ka stingros ierobežojumus vairs nav iespējams uzturēt.

Kopš politikas maiņas vīruss sācis strauji izplatīties un slimnīcas ir pārpildītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!