Foto: Privātais arhīvs

Pirms 35 gadiem – 1979. gada decembrī – Padomju Savienība (PSRS) ieveda karaspēku Afganistānā, lai pret sacelšanos aizsargātu savu atbalstīto pēc 1978. gada Aprīļa revolūcijas izveidoto Afganistānas Demokrātisko Republiku. Desmit kara gados cīņās pret ASV atbalstītajiem modžahediem PSRS armijas sastāvā misijā piedalījās arī 3640 karavīri no Latvijas.

Viens no šiem karavīriem, kuriem obligāto dienestu armijā nācās aizvadīt Afganistānas kalnos un tuksnešos, bija salaspilietis Vents Veinbergs. Tagad 49 gadus vecais uzņēmējs un aktīvs zemessargs portālam "Delfi" pastāstīja par kaujas uzdevumiem un sadzīvi Centrālāzijas valstī, kur uzdevumā atradās no 1985. gada ziemas līdz 1986. gada pavasarim. 
"Bet mēs neviens necīnījāmies par Aprīļa revolūcijas iekarojumiem vai PSKP mērķiem. Tik stulbs 1985. gadā PSRS vairs nebija neviens, kur nu vēl latviešu karavīri. Mēs visi – latvieši, ukraiņi, krievi, lietuvieši un citas tautas  cīnījāmies par sevi un blakus plecu pie pleca esošo čomu, lai visi atgrieztos Tēva mājās," sarunā uzsvēra Veinbergs. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!