Foto: AP/Scanpix

Mērenā garīdznieka Hasana Ruhani pārliecinošā uzvara Irānas prezidenta vēlēšanās saistās ar cerībām uz pārmaiņām Teherānas attiecībās ar pasauli - šāds vēstījums svētdien saklausāms gan pašas Irānas medijos, gan pasaules līderu apsveikumos. Tikmēr Izraēla aicinājusi starptautisko kopienu saglabāt spiedienu uz Irānu tās pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas jautājumā.

Irānas reformistu izdevumi Ruhani dēvē par "cerības šeihu" un līdz ar viņa uzvaru vēlēšanās prognozē "mērenas politikas rītausmu" Irānā.

Arī konservatīvajos laikrakstos izskanējis viedoklis, ka vēlēšanu rezultāti uzskatāmi par "Irānas tautas uzvaru". Kā raksta avīze "Jomhuri Eslami", "Irāna pateikusi "jā" mērenai politikai un "nē" ekstrēmismam".

Vienlaikus tas norāda, ka mērenība "nenozīmē kompromisu ar dominējošajām lielvarām, aizmirstot par Irānas tautas tiesībām". "Prezidentam jāliek lietā saprāts un loģika, apzinoties šīs tiesības," raksta izdevums.

Pats jaunievēlētais prezidents savā pirmajā uzrunā pēc rezultātu paziņošanas vērsās pie pasaules lielvalstīm ar aicinājumu izturēties pret Irānu ar cieņu un respektēt tās tiesības.

"Saprāts, mērenība un progress ir uzvarējis ekstrēmismu," paziņoja uzvarētājs, kam būs jāstājas radikālā prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada vietā. "Šis dižais notikums pavēris jaunas iespējas, un tām valstīm, kas daudzina demokrātiju un atklātu dialogu, runājot ar Irānas tautu, būtu jāizturas pret to ar cieņu un jāatzīst [Irānas] Islāma republikas tiesības. Tad arī tās dzirdēs pienācīgu atbildi."

Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei savā interneta vietnē apsveicis Ruhani ar uzvaru. "Aicinu ikvienu atbalstīt jaunievēlēto prezidentu un viņa kolēģus valdībā, jo viņš ir visas nācijas prezidents," norādījis Hamenei.


Rietumvalstis Ruhani uzvaru gan sveikušas ar zināmu piesardzību.

Kā norādīts ASV Baltā nama paziņojumā, Vašingtona ir gatava tiešiem kontaktiem ar Teherānu, lai meklētu "diplomātisku risinājumu, kurā tiktu pilnībā ņemtas vērā starptautiskās sabiedrības bažas" par Irānas kodolprogrammu.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns apsveicis vēlēšanu uzvarētāju un aicinājis Irānu "spēlēt konstruktīvu lomu" starptautiskajās attiecībās.

Eiropas Savienības (ES) augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone paziņojusi, ka ir gatava sadarboties ar Ruhani, lai atrastu kodoljautājumam "drīzu diplomātisko risinājumu".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins apliecinājis gatavību "pastiprināt abpusēji izdevīgu sadarbību ar Irānu dažādās jomās reģiona drošības un starptautiskās stabilitātes interesēs".

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss sacījis, ka Parīze ir gatava runāt ar Ruhani un norādījis, ka galvenie apspriežamie jautājumi būs Irānas kodolprogramma un tās saistība ar Sīrijas konfliktu.

Savukārt Izraēla likusi saprast, ka tā nebūt necer uz radikālām pārmaiņām Irānas kodolpolitikā, un aicinājusi rietumvalstis nevājināt spiedienu uz Teherānu. Kā izteicies Izraēlas izlūkošanas ministrs Juvals Šteinics, kodoljautājumi atrodas ajatollas Hamenei pārziņā un Ruhani bijis tuvs viņa palīgs.

Tikmēr Libānas šiītu bruņotais grupējums "Hezbollah", kas ir tuvs Teherānas sabiedrotais, apsveicis Ruhani ievēlēšanu, nosaucot jauno prezidentu par "cerības staru" arābu un musulmaņu tautām, kas "allaž saskatījušas Irānas Islāma Republikā visu apspiesto aizstāvi".

64 gadus vecais garīdznieks Ruhani iepriekš ieņēmis vairākus amatus Irānas parlamentā un savulaik veiksmīgi vadījis Teherānas delegāciju sarunās par Irānas kodolprogrammu, iestājoties par konstruktīvāku dialogu ar pasaules lielvarām. Balotējoties prezidenta amatam, viņš solīja uzlabot attiecības ar starptautisko sabiedrību, atjaunot 1980.gadā pārtrauktās diplomātiskās attiecības ar ASV un panākt pret Irānu vērsto ekonomisko sankciju mīkstināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!