Foto: AFP/Scanpix
Ar Nobela balvas saņēmēja paziņošanu medicīnā pirmdien sākas tradicionālā Nobela prēmiju piešķiršanas nedēļa, kad sabiedrības galvenā uzmanība būs piesaistīta prestižajai Nobela Miera prēmijai.


Nobela prēmijas miera veicināšanā un literatūrā ir sabiedrības visgaidītākie apbalvojumi, kas ik gadu tiek piešķirti reizē ar apbalvojumiem medicīnā, fizikā, ķīmijā, literatūrā un ekonomikā.

Medicīnas prēmijas laureāts tiks paziņots pirmdien pēc plkst.11.30 (plkst.12.30 pēc Latvijas laika). Pērn Nobela prēmija medicīnā tika piešķirta Japānas zinātniekam Šinjam Jamanakam un britu biologam Džonam B. Gērdonam par cilmes šūnu pētījumiem un dzīvnieku klonēšanu.

Nobela Miera prēmijas ieguvējs tiks paziņots 11.oktobrī Oslo, bet prēmiju laureāti medicīnā, fizikā, ķīmijā un ekonomikā tiks paziņoti Stokholmā 7., 8., 9. un 14.oktobrī.

Atšķirībā no pārējām Nobela prēmijas kategorijām, datums, kad tiks paziņots laureāts literatūrā, tiek atklāts vien dažas dienas iepriekš.

Zviedrijas Akadēmija tradicionāli klusē par prēmiju literatūrā. Tā vienīgi paziņojusi, ka prestižā balva tiks pasniegta oktobra ceturtdienā, visticamāk, 10.oktobrī, taču tā varētu būt arī jebkura cita oktobra ceturtdiena.

Prestižās balvas zinātnes kategorijās pēckara periodā dominējuši amerikāņi.

Lai gan ierasti ir visai sarežģīti prognozēt, kurš varētu saņemt prestižo godalgu zinātnes kategorijās - medicīnā, fizikā, ķīmijā un ekonomikā -, tradicionāli tiek izteikti daudzi minējumu par to, kuram varētu tikt pasniegta prēmija literatūrā un miera veicināšanā.

Miera prēmijas komiteju šogad sagaida izvēle no rekordliela kandidātu skaita - 259.

Bukmeikeri prognozē, ka lielākās izredzes saņemt šo prestižo balvu šogad ir talibu sašautajai pakistāniešu pusaudzei Malalai Jusafzai. Jusafzu talibi sašāva galvā par viņas izvērsto kampaņu par tiesībām uz izglītību, taču tas viņu neapstādināja, un pavasarī meitene paziņoja, ka kopā ar aktrisi Andželīnu Džoliju esot izveidojusi fondu, ar kura līdzekļiem viņas dzimtajā novadā sāks vairāku desmitu meiteņu skološanu.

Taču eksperti uzskata, ka šādas balvas un ievērojamās naudas summas piešķiršana 16 gadus vecai pusaudzei nebūtu piemērota.

"Es neesmu pārliecināts, vai no ētiskā viedokļa būtu piemēroti piešķirt Miera prēmiju bērnam," Norvēģijas ziņu aģentūrai NTB skaidroja Stokholmas miera pētījumu institūta SIPRI vadītājs Tilmans Briks.

Starp galvenajiem pretendentiem uz Nobela Miera prēmiju šogad tiek minēts arī Kongo mediķis Deniss Mukvege un bijušais ASV karavīrs Bredlijs Menings, kurš notiesāts par slepenu Savienoto Valstu dokumentu nodošanu tīmekļa vietnei "WikiLeaks".

Pērn Nobela Miera prēmija tika piešķirta Eiropas Savienībai (ES).

Tikmēr attiecībā uz Nobela balvu literatūrā tīmekļa derību vietnē "Ladbrokes" prognozē, ka šogad tiks godināts japāņu autors Haruki Murakami.

Parasti uzminēt Nobela prēmijas ieguvēju literatūrā ir grūti, un pēdējos gados šajā kategorijā bijis ne mazums pārsteigumu.

Pērn Nobela prēmija literatūrā tika piešķirta Ķīnas rakstniekam Mo Jaņam.

Otrdien tiks paziņots šā gada laureāts fizikā, un izskanējušas prognozes, ka prestižais apbalvojums varētu tikt piešķirts par tā dēvēto Higsa bozonu atklāšanu. Tas tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem sasniegumiem šajā zinātnes nozarē pēdējā pusgadsimta laikā un tādējādi arī tiek minēts kā reāls pretendents uz prestižo apbalvojumu.

Zviedrijas laikraksta "Dagens Nyheter" zinātnes redaktore Marija Guntera Akselsone prognozē, ka balva varētu tikt piešķirta par kolektīvajiem pētījumiem, kas palīdzēja atklāt tā dēvētos Higsa bozonus.

Beļģu zinātnieks "Fransuā Englērs ir acīmredzama izvēle, jo viņš kopā ar 2011.gadā mirušo Robertu Brutu pirmie publicēja teoriju Higsa nozarē", laikraksta svētdienas numurā rakstīja Akselsone. Itāļu pētniece "Fabiola Džanoti un [ASV zinātnieks] Džozefs Inkandela saņems otru balvas pusi, jo viņi pirmie nāca klajā ar eksperimentāliem rezultātiem.

Tikmēr uz Nobela prēmiju ķīmijā šogad nav skaidru favorītu.

Zviedrijas Radio zinātnes žurnāliste Lēna Nordluna atzīst, ka prognozēt šogad ir grūti.

"Es pieļauju, ka balvu ķīmijā varētu saņemt Leipcigā dzīvojošais zviedrs Svante Pebo, kurš pēta senos DNS, jo īpaši neandertāliešu DNS," norādīja Nordluna.

Nobela prēmiju ekonomikā ierasti dominējuši ASV universitāšu akadēmiķi. Un prognozes liecina, ka arī šogad balva varētu tikt ASV ekonomistiem.

Pērn prestižā balva tika pasniegta diviem ASV ekonomistiem - Elvinam Rotam un Loidam Šeiplijam - par pētījumiem par iespējami labāko dažādu raksturlielumu savienošanu.

Nobela prēmijas tiek piešķirtas kopš 1901.gada, un tās iedibināja dinamīta izgudrotājs Alfrēds Nobels (1833-1896).

Nobela balva sastāv no zelta medaļas, diploma un naudas prēmijas, kas tiek sadalīta starp vienas kategorijas laureātiem.

Ekonomiskās krīzes dēļ naudas prēmijas apmērs samazināts no līdzšinējiem desmit līdz astoņiem miljoniem zviedru kronu (no 815 000 līdz 652 000 latu).

Nobela Miera prēmija tiks pasniegta Alfrēda Nobela nāves gadadienā - 10.decembrī - Oslo, bet pārējo prēmiju ieguvēji tajā pašā dienā tiks apbalvoti Stokholmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!