Foto: PantherMedia/Scanpix
11 cilvēki gājuši bojā un divi ievainoti Šindžanas autonomajā reģionā Ķīnas rietumos, kad policijas iecirknim sestdien uzbrukuši ar nažiem un cirvjiem bruņoti cilvēki, atsaucoties uz Ķīnas medijiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Uzbrucēji ar nažiem un cirvjiem uzbrukuši policijas iecirknim Baču rajonā, nogalinot divus un ievainojot vēl vairākus policistus. "Deviņi uzbrucēji tika nošauti un sabiedriskā kārtībā tika atjaunota normālā līmenī," teikts paziņojumā.

Reģionā dzīvo daudz uiguru tautības pārstāvju, kuri Šindžanas provinci sauc par Austrumu Turkestānu. Te bieži notiek vardarbības uzliesmojumi, kuros valdība vaino ekstrēmistus, kas vēlas izveidot neatkarīgu uiguru valsti.

Tikmēr uiguru trimdas organizācija par sestdienas incidentu ziņo, ka to izprovocējusi policija, kas situsi protestētāju pūli, bet pēc tam atklājusi uguni.

Uigururus vaino par novembrī notikušo incidentu Pekinā, kad cilvēku pūlī Tjaņaņmiņa laukumā ietriecās automašīna. Pieci cilvēki gāja bojā, bet desmitiem guva ievainojumus. Savukārt aprīlī Baču rajonā kādā incidentā, ko valdība raksturoja kā "teroristu uzbrukumu", gāja bojā 21 cilvēks.

Daudzi uiguri ir neapmierināti ar Ķīnas valdības aizliegumu uiguru valodai, kultūrai un reliģijai, kamēr Pekina apgalvo, ka viņiem ir gana plašas brīvības.

Šindžana ir plašs tuksnešains reģions, kas robežojas ar kādreizējām PSRS sastāvā bijušām Centrālāzijas valstīm, kā arī Pakistānu un Afganistānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!