Foto: Reuters/Scanpix
Arābu līga svētdien paziņoja, ka noskaidro iespējas, kā varētu aizsargāt civiliedzīvotājus Sīrijā, un neizslēdza iespēju vērsties ANO Drošības padomē.

"Arābu līga pēta mehānismus, kurus tā varētu īstenot, lai aizsargātu civiliedzīvotājus Sīrijā," žurnālistiem vizītes laikā Lībijas galvaspilsētā Tripolē teica Arābu līgas ģenerālsekretārs Nabils al Arabi.

Viņš uzsvēra, ka Arābu līgas sestdien pieņemtais lēmums apturēt Sīrijas dalību organizācijā ir vēsturisks.

Viņš sacīja, ka Arābu līga aicina "starptautiski aizsargāt" civiliedzīvotājus Sīrijā, un atzina, ka Arābu līgas rīcībā nav mehānismu, lai to izdarītu.

"Nav nekā slikta vērsties ANO Drošības padomē, jo tā ir vienīgā organizācija, kas spēj veikt šādus pasākumus," teica Arabi.

Savukārt Sīrija svētdien aicināja sarīkot Arābu līgas samitu, lai apspriestu izveidojušos situāciju, kā arī aicināja Arābu līgas delegāciju ierasties Sīrijā līdz trešdienai, kad stāsies spēkā Arābu līgas lēmums par Sīrijas dalības apturēšanu organizācijā. Par to vēstīja Sīrijas valsts televīzija.

Jau ziņots, ka Arābu līga sestdien nolēma no trešdienas, 16.novembra, apturēt Sīrijas dalību organizācijā un aicināja Sīrijas armiju pārtraukt civiliedzīvotāju nogalināšanu. Tāpat Arābu līgas valstu ārlietu ministri ārkārtas sanāksmē vienojās par ekonomiskām un politiskām sankcijām pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdību un aicināja līgas dalībvalstis atsaukt savus vēstniekus Damaskā.

Arābu līgā apvienojušās 22 Āfrikas ziemeļu un ziemeļaustrumu, kā arī Āzijas dienvidrietumu valstis, tās galvenā mītne atrodas Ēģiptes galvaspilsētā Kairā.

Arābu līga šādu lēmumu pieņēma, jo Asada režīms nepilda Arābu līgas miera plānu, kam bija piekritis novembra sākumā. Šis plāns paredz apturēt vardarbību, atbrīvot aizturētos protestētājus, izvest armiju no apdzīvotām teritorijām un ļaut žurnālistiem un novērotājiem no Arābu līgas darboties valstī.

Nemieros Sīrijā kopš to sākuma marta vidū gājuši bojā vairāk nekā 3500 cilvēki, otrdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) augstā cilvēktiesību komisāra birojs. Pēc biroja ziņām, oktobra vidū bojāgājušo skaits nemieros Sīrijā bija sasniedzis 3000, septembra vidū tas bija sasniedzis 2600, bet augustā - 2200.

Sīrijā kopš marta vidus notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Arābu sociālistiskā partija "Baath" ir pie varas Sīrijā kopš militārā apvērsumā 1963.gadā. Bašars al Asads kļuva par prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Hafeza al Asada nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!