Foto: EPA/LETA

Ēģipte ir vissliktākā vieta sieviešu tiesību ziņā no 22 arābu valstīm, atsaucoties uz aptaujas rezultātiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Zemu vietu valstīm nodrošina seksuālā uzmākšanās, sieviešu dzimumorgānu sakropļošanas augstie rādītāji un konservatīvo islāmistu grupu aktivitāte, secina pētnieki. Ēģiptes gadījumā sliktos rādītājus veicina diskriminējoši likumi un cilvēku tirdzniecības uzplaukums.

"Thomson Reuters Foundation" organizētajā pētījumā 21 Arābu līgas valstī un Sīrijā aptaujāti 330 dzimuma eksperti. Šis ir fonda trešais ikgadējais pētījums par sieviešu tiesībām reģionā pēc 2011. gada sacelšanos sākuma.

Otrs sliktākais stāvoklis sievietēm ir Irākā, tad seko Saūda Arābija, Sīrija un Jemena. Tikmēr vislabākie rezultāti uzrādīti Komoru salās, kur sievietes ieņem 20% ministru amatu. Komorām seko Omāna, Kuveita, Jordānija un Katara.

Pētnieki pievērsa uzmanību tādiem jautājumiem kā vardarbība pret sievietēm, reproduktīvās tiesības, sievietes loma ģimenē, politikkā un ekonomikā.

"Ir veseli ciemi Kairas apkārtnē un citur, kur lielākā ekonomikas daļa ir balstīta uz sieviešu tirdzniecību un piespiedu laulībām," stāsta ASV bāzētā Globālā Sieviešu fonda pārstāve Zahra Radvana. Tomēr kā galvenais faktors tiek minēta seksuālā uzmākšanās.

Seksuāla uzmākšanās Ēģiptē ir skārusi 99,3% sieviešu un meiteņu, liecina aprīli publiskotais ANO ziņojums.

Irāka sievietēm ir kļuvusi par daudz bīstamāku vietu nekā tas bija Sadama Huseina valdīšana laikā, norāda pētnieki.

Saūda Arābijā ir slikti rādītāji sieviešu iesaistei politikā, diskriminācijai darbā, pārvietošanās brīvībai un tiesībām uz īpašumu. Tikmēr ultrakonservatīvā valsts pozitīvi apsteidz daudzas citas sieviešu izglītības, veselības aprūpes, reproduktīvo tiesību un dzimumvardarbības ziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!