Foto: AP/Scanpix/LETA
Arābu valstu ārlietu ministri sestdien pieprasīja, lai ASV atceltu prezidenta Donalda Trampa lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, nosaucot to par "smagu" notikumu attīstību, kas nostāda Vašingtonu vienā pusē ar Izraēlas okupāciju, un par starptautisko tiesību pārkāpumu.

Ministri savā rezolūcijā, kurā bija pausti stipri vārdi, bet netika minētas jēgpilnas darbības, arī aicināja ANO Drošības padomi pieņemt rezolūciju, kas nosodītu Trampa lēmumu.

Ziņu aģentūras "Associated Press" iegūtajā ministru rezolūcijas projektā nebija minētas nekādas soda sankcijas pret ASV, piemēram, aicinājums boikotēt amerikāņu preces vai attiecību pārtraukšana vai reducēšana ar Vašingtonu.

Arābu diplomāti un dažas Arābu līgas dalībvalstis bija vēlējušies iekļaut rezolūcijā soda sankcijas pret valstīm, kas sekotu ASV piemēram un atzītu Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu. Mēreni noskaņotās arābu valstis uzskatīja šādu priekšlikumu par pārāk radikālu, un tas tika atmests.

Rezolūcijā teikts, ka ar Trampa lēmumu ASV ir zaudējušas Tuvo Austrumu miera procesa "atbalstītāja un vidutāja" lomu. "Tas grauj centienus panākt mieru, padziļina saspīlējumu un izraisīs dusmas, kas draud novest reģionu līdz vardarbības, haosa un asinsizliešanas bezdibeņa malai," teikts rezolūcijā.

Rezolūcijā tika uzsvērts, ka tikai neatkarīgas palestīniešu valsts izveidošana ar galvaspilsētu Austrumjeruzalemi izbeigtu konfliktu starp arābiem un Izraēlu.

Ministri tuvākā mēneša laikā tiksies vēlreiz, lai novērtētu situāciju, teikts rezolūcijā.

Trampa paziņojums par Jeruzalemi un viņa nodoms pārcelt uz turieni ASV vēstniecību ir izpelnījušies nosodījumu visā pasaulē.

Jordānas rietumkrastā un Gazas joslā sestdien trešo dienu pēc kārtas turpinājās protesti pret Trampa lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!