Palestīnas pašpārvaldes prezidents Jasirs Arafats uzrunā palestīniešu tautai svētdien aicināja pārtraukt jebkādu bruņotu rīcību pret izraēliešiem, tajā skaitā arī teroristu pašnāvnieku sarīkotus sprādzienus.
Arafats ārī uzsvēra, ka Izraēlas premjerministra Ariela Šarona valdība īsteno "brutālu" karu pret Palestīnas pašpārvaldi.

"Šodien es atkārtoju [aicinājumu] pilnīgi un nekavējoties pārtraukt visas militārās aktivitātes. Es no jauna aicinu pilnībā pārtraukt jebkādas aktivitātes, īpaši pašnāvnieku uzbrukumus, kurus mēs esam nosodījuši un vienmēr nosodīsim," sacīja Arafats runā, ko pārraidīja Palestīnas pašpārvaldes televīzija.

Palestīnas pašpārvaldes vadītājs aicināja Izraēlu atsākt miera sarunas, kas, pēc viņa vārdiem, ir vienīgais veids Izraēlas un palestīniešu konflikta atrisināšanai. Arafats uzsvēra, ka vēlas, lai tiktu izveidota Palestīnas valsts ar galvaspilsētu Jeruzālemi, un tā pastāvētu līdzās Izraēlas valstij.

"Es atkal aicinu Izraēlas tautu un tās politiskos spēkus.. un valdību nekavējoties atgriezties pie sarunu galda, un nekavējoties mēģināt izbeigt šos bīstamos, rasistiskos pasākumus pret mūsu tautu," viņš sacīja.

Pēc tam, kad palestīniešu terorista pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā Izraēlas pasažieru autobusā gāja bojā desmit cilvēki, Izraēla aizvadītajā nedēļā veica militāros triecienus Palestīnas pašpārvaldes objektiem un paziņoja, ka pārtrauc jebkādus sakarus ar Arafatu, apsūdzot viņa vadīto pašpārvaldi nespējā apkarot terorismu.

Atbildot uz daudzu pasaules valstu prasību vērsties pret teroristiem, kas atbildīgi par nesenajiem pašnāvnieku sarīkotajiem sprādzieniem, kuros gājuši bojā izraēlieši, Arafats sacīja, ka Palestīnas pašpārvalde jau ir pasludinājusi ārpus likuma "grupējumus, kas īsteno teroristiskas aktivitātes". Viņš solīja, ka tie, kuri ir atbildīgi par teroristiskajiem uzbrukumiem, tiks atrasti un sodīti.

Izraēlas valdības preses sekretārs Raanans Gisins, intervijā telekanālam CNN komentējot Arafata runu, teica, ka Izraēla spriedīs par Arafatu nevis pēc viņa vārdiem, bet darbiem.

"Kad Arafats vēlas kontrolēt situāciju, viņš to spēj kontrolēt, kad viņš vēlas rīkoties, viņš spēj rīkoties. Es patiešām ceru, ka šiem vārdiem sekos nepieciešamie darbi," sacīja Gisins.

ASV valsts sekretārs Kolins Pauels intervijā telekanālam "Fox News" neilgi pirms Arafata runas teica, ka Palestīnas pašpārvaldes prezidenta veiktie pasākumi cīņā pret teroristiem nav pietiekami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!