Ekvatoriālajā Gvinejā aizturētā Lietuvas refrižeratorkuģa "Rytas" komanda tiek apsūdzēta nelegālā zvejošanā Āfrikas valsts teritoriālajos ūdeņos. Pirmdien Lietuvas vēstniecība Maskavā saņēma Ekvatoriālās Gvinejas vēstniecības Maskavā notu, kas ir atbilde uz Lietuvas prasību atbrīvot arestēto kuģi.
Notā teikts, ka Lietuvas kuģis "Rytas" kopā ar citiem kuģiem nelegāli zvejojis Ekvatoriālās Gvinejas teritoriālajos ūdeņos. Notā arī apgalvots, ka izdevies aizturēt tikai Lietuvas kuģi.

Dokumentā arī teikts, ka Lietuvas kuģis tika aizturēts, ievērojot likumu normas, un varas iestāžu pārstāvji cer, ka kuģa īpašnieks samaksās atbilstošu soda naudu, kuras apjoms pagaidām nav noteikts.

Lietuvas ĀM uztur intensīvus kontaktus ar Krievijas, Spānijas un Francijas ārpolitiskajām institūcijām un šo valstu diplomātiskajiem pārstāvjiem Ekvatoriālajā Gvinejā un kaimiņvalstī Kamerūnā.

"Patlaban mēs apsveram jaunus diplomātiskos soļus," sacīja Zapoļsks.

10.novembrī Lietuvas refrižeratorkuģi "Rytas", kas devās no Mauritānijas uz Kamerūnu ar saldētu zivju un zivju miltu kravu viena miljona ASV dolāru (aptuveni 610 000 latu) vērtībā neitrālos ūdeņos aizturēja militārpersonas no Ekvatoriālās Gvinejas. Krava pieder kādai Beļģijas kompānijai.

Pirmdien "Rytas" pēc Ekvatoriālās Gvinejas militārpersonu rīkojuma tika novirzīts uz Malabo ostu.

Klaipēdā reģistrētā kuģa apkalpē ir 38 personas, no kurām piecas ir Krievijas pilsoņi, bet pārējie - Lietuvas pilsoņi. Kuģa kapteinis ir Krievijas pilsonis. Visi kuģa apkalpes locekļi, izņemot kapteini un vecāko mehāniķi, atrodas uz kuģa.

"Rytas" īpašnieks - AS "Baltlanta" - un kuģa apkalpe noliedz, ka būtu zvejojuši Ekvatoriālās Gvinejas teritoriālajos ūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!