Argentīna paziņoja, ka jebkuram kuģim vai laivai, kas vēlēsies šķērsot ūdeņus starp valsts piekrasti un Folklendu salām, turpmāk būs neieciešama Argentīnas valdības atļauja, trešdien vēsta BBC.

Argentīnas premjerministrs Anibals Fernandess arī norādīja, ka šie noteikumi attiecas gan uz tiem kuģiem, kas tikai šķērso viņa valsts teritoriālos ūdeņus, gan tiem, kas dodas uz citām relatīvi tuvu esošajām salām, kuras kontrolē Lielbritānija, - Dienviddžordžiju un Dienvidsendviču salām.

Oficiālās Buenosairesas lēmums tiek vērtēts kā kārtējais solis, kura mērķis ir demonstrēt neapmierinātību par ieplānoto naftas ieguvi šajā Atlantijas okeāna rajonā. Urbšanas darbus plānots uzsākt šī gada pirmajā pusē, un februāra sākumā Argentīna šajā saistībā izteikusi protestu Lielbritānijai.

Kā vēstīs, Argentīna joprojām uztur spēkā prasību, ka tās suverenitāte pār Folklenda salām, kas pēc 1982. gada kara atrodas Lielbritānijas kontrolē, ir neatsavināma.

1982. gada 2. aprīlī Argentīnas armija iebruka Lielbritānijai piederošajās salās. Lai salas atgūtu, Lielbritānijas premjerministre Margarēta Tečere pret uzbrucējiem vērsa kara flotes spēkus.

Konflikts, kurā dzīvību zaudēja 649 argentīnieši un 255 briti, noslēdzās 14. jūnijā ar Argentīnas spēku kapitulāciju.

1982. gada uzbrukumu salām vēsturnieki tagad skaidro ar Argentīnas militārās huntas centieniem novērst uzmanību no iekšzemes problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!