Foto: AFP/Scanpix
Argentīniešu vīrietis, kurš viena mēneša vecumā militārās diktatūras laikā tika nolaupīts saviem vecākiem, atkal apvienojies ar savu bioloģisko ģimeni, vēsta raidsabiedrība BBC.

34 gadus vecais Pablo Havjers Gaona Miranda ir jau 106 diktatūras laikā nolaupītais cilvēks, kuram izdevies atrast savu īsto ģimeni, pavēstīja organizācija "Grandmothers of the Plaze de Mayo" ("Plazas de Majo vecmāmiņas"), kas meklē 1976. – 1983. gada diktatūras laikā pazudušos bērnus.

1978. gadā nolaupītais Miranda, vēloties noskaidrot savu patieso identitāti, organizācijā vērsies pirms mēneša. Viņš zināja, ka ir adoptēts, bet nebija informēts, kas ir viņa vecāki. 2008. gadā viņu adoptējusī māte atklāja, ka viņš ir bērns diktatūras laikā pazudušiem vecākiem.

Miranda dzima 1978. gada aprīlī, bet jau pēc mēneša viņa vecākus nolaupīja bruņotie spēki un kopš tā laika neviens tos nav redzējis, bet mazulis tika nodots audzināšanai kāda armijas pulkveža ģimenē. Bērna bioloģiskie radinieki visu šo laiku turpinājuši Pablo Havjeru meklēt.

"Un visiem saviem brāļiem, es saku viņiem – mums ir brāļadēls. Brāļadēls, kurš ir pirmais mazbērns – pirmais brāļadēls," pastāstīja Mirandas onkulis.

Nolaupīto bērnu liktenis ir viens no smagākajiem militārās diktatūras mantojumiem Argentīnā. Šajā periodā pazuda vai tika nogalināti 30 tūkstoši cilvēku, noskaidrojušas cilvēktiesību aizsardzības grupas.

Bērni, kuri piedzima ieslodzījumā esošām mātēm, tika nodoti policistu vai militāristu ģimenēm. Daudzi no bērniem tā arī neuzzināja, ka ir adoptēti, līdz nekļuva pieauguši. Daudzi joprojām nezina, ka ir atņemti saviem bioloģiskajiem vecākiem, stāsta "Grandmothers of the Plaze de Mayo". Daudzi bērni labāk izvēlas nezināt neko par savu izcelsmi, sevišķi, ja informācija varētu atklāt, ka viņu adoptējošie vecāki ir saistīti ar nelikumībām.

Pagājušajā mēnesī tiesa divus bijušos Argentīnas militāros līderus atzina par vainīgiem sistemātiskā politieslodzīto vecāku bērnu zādzību organizēšanā, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!