Par Argentīnas militārās huntas represiju gados pastrādātajiem noziegumiem pret cilvēci Santafē federālā tiesa otrdien bijušajam tiesnesim Viktoram Brusam piesprieda 21 gadu cietumā, pavēstīja tiesas pārstāvis.

Brusa ir pirmais tiesnesis, kas notiesāts, valdībai mērķtiecīgi sākot vērsties pret huntas represiju, tā dēvētā "netīrā kara", vaininiekiem.

Tiesa nosprieda, ka Brusa ir juridiski atbildīgs par astoņiem noziegumiem, kas pastrādāti viņa tiesneša pilnvaru laikā. Savukārt pieci bijušie policijas darbinieki saņēma 19 līdz 23 gadus ilgus cietumsodus par cilvēku nolaupīšanu un spīdzināšanu.

Šie noziegumi bija daļa no huntas līderu sistemātiskā plāna, kas tika īstenots, cenšoties sakaut kreisos oponentus, tāpēc tiesas tos visus kvalificē par noziegumiem pret cilvēci.

Pēc militārās huntas krišanas Brusa no jauna tika iecelts tiesneša amatā, tomēr 2000.gadā viņš amatu zaudēja saistībā ar iejaukšanos izmeklēšanā, kas bija uzsākta pret viņu pašu. Tiesnesis, braucot ar motorlaivu, bija uzskrējis kādam peldētājam un no negadījuma vietas aizbēdzis.

Brusu arestēja 2005.gadā, kad valdība atcēla amnestiju par "netīrā kara" gados pastrādātajiem noziegumiem. Atbilstoši cilvēktiesību aizstāvju datiem, huntai vēršoties pret disidentiem, tika nogalināti 30 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!