Ekonomiskās krīzes pārņemtās Argentīnas pagaidu prezidents Adolfo Rodrigess Saa svētdienas vakarā paziņojis par demisiju tikai pēc septiņām amatā pavadītām dienām, un dažas stundas vēlāk atkāpies arī Senāta priekšsēdētājs Ramons Puerta, kuram bija jāpārņem valsts vadītāja funkcijas līdz jauna prezidenta apstiprināšanai amatā.
Pašlaik saskaņā ar likumu līdz brīdim, kamēr Kongress apstiprinās jaunu prezidentu, valsts pagaidu vadītājs ir parlamenta apakšnama - Deputātu palātas - priekšsēdētājs Eduardo Kamanjo no valdošās Peronistu partijas. Viņš ir paziņojis, ka sasauks parlamenta sēdi trešdien vai ceturtdien, un tajā tiks pieņemts lēmums par jauno prezidentu.

Televīzijas uzrunā tautai, kurā viņš paziņoja par atkāpšanos, Rodrigess Saa sacīja, ka peronisti no viņa esot novērsušies. Arī Rodrigess Saa pārstāv Peronistu partiju.

"Man nebija citas izvēles," sacīja Rodrigess Saa, piebilstot, ka viņa demisija stājas spēkā nekavējoties.

Deviņi no 14 peronistus pārstāvošajiem provinču gubernatoriem pēc plašiem tautas protestiem piektdien atteicās ierasties uz Saas rīkoto sanāksmi, kurā bija paredzēts apspriest izmaiņas valdībā un ekonomiskajā politikā.

Drīz pēc Rodrigesa Saas atkāpšanās par demisiju paziņoja arī Senāta priekšsēdētājs Puerta, kuram, pēc konstitūcijas, bija jāuzņemas valsts vadītāja pienākumu pildīšana līdz jauna prezidenta apstiprināšanai amatā.

Bijušais provinces gubernators Rodrigess Saa tika apstiprināts par pagaidu prezidentu 23.decembrī pēc tam, kad divus gadus pirms sava prezidenta amata termiņā beigām plašo tautas nemieru dēļ atkāpās vispārējās vēlēšanās ievēlētais prezidents Fernando de la Rua. Rodrigesa Saas pilnvaru termiņam bija jābeidzas martā, kad bija paredzēts sarīkot prezidenta vēlēšanas.

Atkāpšanās runā Rodrigess Saa sacīja, ka viņš plānojis paziņot savu valsts ekonomiskās attīstības plānu, kā arī uzskaitīja pasākumus, kurus veicis nedēļas laikā, atrodoties amatā - valsts 132 miljardus ASV dolāru (74 miljardu latu) lielā ārējā parāda maksājumu pārtraukšanu, 230 000 pagaidu darba vietu radīšanu, valsts pārvaldes izmaksu samazināšanu. Tomēr viņš nepieminēja savu pretrunīgo plānu par jaunās valūtas arhentino emitēšanu no 15.janvāra, kura būtu apgrozībā līdzās peso un ASV dolāram. Eksperti norāda, ka šīs valūtas ieviešana būs līdzvērtīga devalvācijai un var izraisīt hiperinflāciju.

Lielu neapmierinātību izraisījušie ierobežojumi naudas līdzekļu izņemšanai no privātpersonu banku rēķiniem paliek spēkā.

Pēc Rodrigesa Saas paziņojuma par atkāpšanos Argentīnas galvaspilsētā viss bija mierīgi, lai gan dienu iepriekš vardarbīgajos protestos tika ievainoti vairāk nekā desmit policisti un tika aizturēti 33 cilvēki. Naktī uz sestdienu demonstranti, apsūdzot prezidentu korumpētu politiķu iecelšanā valdības amatos, mēģināja iekļūt prezidenta pilī, kā arī demolēja Kongresu un bankas Buenosairesas centrā, izraisot jaunās valdības demisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!