Foto: AFP/Scanpix
Par strīdus ābolu Argentīnā ir kļuvis piemineklis Kristoforam Kolumbam - valsts prezidente to vēlas pārcelt uz Mar-del-Platu, bet Buenosairesas mērs grib paturēt pašreizējā vietā, ziņo ārzemju mediji.

Argentīnas prezidente Kristīna Kirhnere uzskata, ka monumentam, kas šobrīd atrodas netālu no prezidenta pils, ir jāpārceļas uz 400 kilometrus attālo Mar-del-Platas pilsētu, bet tā vietā jāuzslej piemineklis bolīvietei, cīnītājai par Latīņamerikas neatkarību Huanai Asudrujai. Bolīvijas prezidents šim nolūkam ja esot iedalījis ap miljonu dolāru.

Prezidentes konflikts ar Buenosairesas mēru Maurisio Marki aizsākās piektdien, kad bez pilsētas ziņas tika aizsākti monumenta demontāžas darbi. Marki paziņojis, ka bez pilsētas padomes atļaujas pieminekļa nojaukšana nav pieļaujama. Pēc tā strīdā iesaistījās tiesu vara - federālā tiesnese Klaudija Rodrigesa Vidāla likusi valsts varas pārstāvjiem pagaidām atturēties no pieminekļa demontāžas un pārcelšanas darbiem, un ir pieprasījusi papildus informāciju.

Prezidenta administrācija sestdien paziņoja, ka Kolumba piemineklis 1907. gadā tika nodots nacionālajai valdībai nevis pilsētai, un šobrīd tam nepieciešama restaurācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!