Foto: Reuters/Scanpix
Argentīnas prezidentei Kristīnai Kiršnerei, kurai bija diagnosticēts vairogdziedzera vēzis, trešdien tas tika veiksmīgi izoperēts, paziņoja viņas preses sekretārs.

Operācija notika trīsarpus stundas Pilaras pilsētā 50 kilometrus no Buenosairesas "bez jebkādām problēmām vai sarežģījumiem", sacīja prezidentes preses sekretārs Alfredo Skočimarro pie slimnīcas "Hospital Austral", kur simtiem prezidentes piekritēju bija sapulcējušies paust viņai atbalstu.

Kiršnere pēc operācijas pamodās un izrādīja "labas tūlītējas pēcoperācijas atveseļošanās" pazīmes, paziņoja viņas ķirurgs Pedro Sako.

58 gadus vecajai Kiršnerei, kas 10.decembrī stājās prezidenta amatā uz otru četru gadu amata termiņu, vēzis vairogdziedzera labajā daivā tika konstatēts 22.decembrī kārtējās medicīniskās apskates laikā. Viņa trešdienas rītā ar helikopteru ieradās slimnīcā uz operāciju.

Ir gaidāms, ka Kiršnere pavadīs trīs diennaktis slimnīcā un pēc tam 20 dienas atveseļosies pēc operācijas. Šajā laikā valsts vadītāja pienākumus pildīs viceprezidents Amado Budu.

Kiršnere uzvarēja prezidenta vēlēšanās 23.oktobrī, iegūstot vairāk nekā 54% procentus balsu.

Kiršnere pēc uzvaras prezidenta vēlēšanās 2007.gadā valsts vadītāja amatā nomainīja savu vīru Nestoru Kiršneru, kurš nomira 2010.gada 27.oktobrī pēc sirdslēkmes 60 gadu vecumā. Viņa vēl sēro par vīra nāvi.

Kiršneres popularitāti ir veicinājis Argentīnas ekonomikas pieaugums un viņas īstenoti populāri sociālās politikas pasākumi. To veicināja arī viņas vīra nāve, kas izraisīja valsts iedzīvotāju līdzjūtības uzplūdus. Kiršneres kritizētāji uzskata, ka viņa prezidenta vēlēšanās guvusi labumu arī no opozīcijas vājuma un sašķeltības.

Pēdējos gados vēzis ir konstatēts arī dažiem citiem Latīņamerikas valstu līderiem.

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa un Paragvajas prezidents Fernando Lugo pēc cīņas ar vēzi tagad uzskata, ka ir izveseļojušies. Brazīlijas eksprezidents Luiss Inasiu Lula da Silva, kuram oktobra beigās tika diagnosticēts rīkles vēzis, ir sācis ārstēties ar ķīmijterapiju.

Čavess pagājušajā nedēļā izteica pieņēmumu, ka ASV esot izstrādājušas "tehnoloģiju vēža izraisīšanai" Latīņamerikas valstu līderu organismā, bet neminēja nekādus pierādījumus par šādas tehnoloģijas eksistenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!