Argentīnas prezidents Fernando de la Rua ceturtdien atkāpās no amata pēc tam, kad opozicionārās peronistu partijas līderi noraidīja viņa aicinājumu veidot nacionālās vienības valdību.
Atkāpšanās notika apstākļos, kad vēršas plašumā tautas nemieri, kurus izraisījusi neapmierinātība ar ekonomiskās taupības politiku finansu krīzes likvidēšanai. Šajos nemieros trešdien un ceturtdien gāja bojā vismaz 21 cilvēks un simtiem tika ievainoti.

Ražošanas ministrs Nikolass Galjo paziņoja, ka prezidents ir iesniedzis atlūgumu un nosūtījis parakstīto dokumentu opozīcijas kontrolētajam Kongresam.

Parasti prezidenta atkāpšanās gadījumā viņa amatu pārņem viceprezidents, tomēr šis amats ir vakants, tāpēc prezidenta amata pienākumus pagaidām pilda Senāta (parlamenta augšpalātas) priekšsēdētājs Ramons Puerta. Viņš ir arī opozicionārās peronistu partijas līderis.

Senāts un Deputātu palāta (parlamenta apakšpalāta) piektdien sanāks uz kopīgu sēdi, lai ievēlētu pagaidu prezidentu, paziņoja peronistu vairākuma līderis Senātā Hosē Luiss Hioha. Pagaidu prezidents būs amatā līdz de la Ruas prezidentūras termiņa beigām 2003.gada decembrī.

Prezidenta pienākumu izpildītājs Puerta aicināja de la Ruas valdību turpināt pildīt tās pienākumus, lai novērstu varas vakuuma izveidošanos.

De la Rua dienu pirms atkāpšanās izsludināja ārkārtas stāvokli uz 30 dienām tautas nemieru dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!