Jaunais Argentīnas prezidents Eduardo Dualde otrdien apstiprināja, ka valsts atliks ārējā parāda maksājumus, paziņoja, ka peso kurss pret ASV dolāru attiecībā viens pret vienu vairs faktiski nepastāv, un pasludināja valsti par bankrotējušu.
Dualde, kuru Kongress otrdien ievēlēja par prezidentu, savā runā pēc ievēlēšanas arī paziņoja, ka veidos nacionālās vienotības valdību. Dualde ir ievēlēts prezidenta amatā līdz 2003.gada decembrim, kad beidzas pagājušā gada 20.decembrī demisionējušā prezidenta Fernando de la Ruas prezidentūras termiņš.

Jaunais Argentīnas vadītājs solīja ieviest jaunu ekonomisku un sociālu sistēmu un paziņoja, ka agrākais "modelis" novedis valsti līdz sabrukumam. "Perversais modelis pēc būtības izbeidza [peso] konvertējamību. Tas iegrūda divus miljonus pilsoņu nabadzībā, tas iznīcināja vidusšķiru, tas sagrāva mūsu rūpniecības nozares un pārvērta putekļos argentīniešu darbu," sacīja Dualde.

Viņš lika saprast, ka neatcels lēmumu par ārējā parāda maksājumu atlikšanu. Argentīnas ārējais parāds ir 132 miljardi ASV dolāru (84 miljardi latu).

"Mums pagaidām ir jāatliek mūsu ārējā parāda maksājumi vienkārši tāpēc, ka neesam spējīgi to darīt šajos sociālas eksplozijas apstākļos," sacīja Dualde.

Adolfo Rodrigess Saa, kurš pēc de la Ruas demisijas pārņēma prezidenta amatu, bet pagājušo svētdien atkāpās, 24.decembrī paziņoja, ka Argentīna atliks ārējā parāda pamatkapitāla un procentu maksājumus.

"Mums ir nepieciešama starptautiskās sabiedrības izpratne un sadarbība. Mums nav iekšējo vai ārējo kredītu," sacīja Dualde.

"Argentīna ir bankrotējusi," un valstij nav naudas algu un pensiju izmaksām, viņš piebilda.

Prezidents tomēr apsolīja, ka argentīnieši, kuriem banku depozīti ir ASV dolāros, drīkstēs tos izņemt tajā pašā valūtā.

Dualde solīja veikt pasākumus ražošanas un iekšējā patēriņa atjaunošanai, kā arī "taisnīgāka bagātības sadalījuma" veicināšanai. Viņš sacīja, ka veidos "nacionālas vienotības valdību", kura būtu "pāri politiskām robežām un partiju interesēm".

Prezidents arī aicināja sodīt korumpētus politiķus. "Ir jāgarantē, lai tie, kas nozaguši tautas naudu, un tie, kas nekontrolēja zagļus, tiktu apcietināti," sacīja Dualde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!