Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Argentīnas prezidents Alberto Fernandess ceturtdien paziņoja, ka viņš pirmais Argentīnā vakcinēsies ar Krievijā izstrādātu Covid-19 vakcīnu "Sputnik V", lai kliedētu sabiedrības bažas par to.

"Es būšu pirmais, kas vakcinēsies, lai nevienam nevajadzētu baidīties," Fernandess sacīja preses konferencē Buenosairesā, kur viņš paziņoja, ka no Krievijas ir iepirkts pietiekami daudz vakcīnu 10 miljoniem cilvēku.

Prezidents mēģināja mazināt bažas par masveidīgām vakcinācijām pret Covid-19 un īpaši par Krievijas vakcīnu. Fernandess sacīja, ka viņš saņems savu dozu, kad šo vakcīnu būs apstiprinājusi Argentīnas Nacionālā zāļu, pārtikas un medicīnas tehnoloģijas pārvalde.

"Mums būs pietiekami daudz dozu, lai vakcinētu 10 miljonus argentīniešu," sacīja prezidents. Pirmā 600 000 dozu partija tiks izmantota, lai līdz gada beigām vakcinētu 300 000 cilvēku. Viena cilvēka vakcinācijai ir vajadzīgas divas dozas. Janvārī ir paredzēts saņemt dozas vēl piecu miljonu cilvēku vakcinācijai, bet atlikušās dozas paredzēts saņemt februārī, sacīja prezidents.

Vakcīnas "Sputnik" izstrādātāji ir paziņojuši, ka tā ir par 95% efektīva, balstoties uz pašreizējiem izmēģinājumu rezultātiem. Ir vēl jāpabeidz trešā un pēdējā izmēģinājumu fāze, kurā piedalās apmēram 40 000 brīvprātīgo.

Jaunā koronavīrusa pandēmija ir sevišķi smagi skārusi Argentīnu, kur inficēto skaits ir pārsniedzis 1,5 miljonus, bet nāves gadījumu skaits ir lielāks par 40 000. Vienošanās ar Krieviju ir trešā, ko Argentīnas valdība parakstījusi Covid-19 vakcīnu iegādei. Pirmās divas vienošanās tā noslēdza kopā ar Meksiku, lai iegādātos britu uzņēmuma "AstraZeneca" vakcīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!