Lietuvas Katoļu baznīcas arhibīskaps Sigits Tamkevičs otrdien kritizēja gan Eiropas medijus, kas publicējuši karikatūras par pravieti Muhamedu, kuras izraisījušas vardarbīgu protestu vilni islāma pasaulē, gan Eiropas Savienības (ES) līderus un amatpersonas par viņu nepietiekami stingro nostāju šai jautājumā.
Arhibīskaps paudis viedokli, ka kļūdu pieļāvuši ne vien karikatūru publicētāji, bet arī viņu aizstāvji, un norādījis, ka pret reliģiskajiem simboliem ar cieņu būtu jāizturas arī cilvēkiem, kas paši pret tiem ir vienaldzīgi.

"Presē nevajadzētu izsmiet reliģiskus simbolus vai to, kas vienai vai otrai reliģijai ir svēts. Tas aizskar ļoti daudzus cilvēkus un nebūt nesekmē pasaules progresu," viņš norādījis.

"Ar preses brīvību nedrīkst aizbildināties, lai attaisnotu kāda cilvēka vai reliģijas izsmiešanu, tāpēc augstu Eiropas Savienības (ES) amatpersonu un dažu valstu vadītāju reakcija, man, saudzīgi runājot, nav saprotama. Politiķiem bija skaidri jāpasaka, ka tas ir slikti, un jāvēršas pret to, jo tas var nākt atpakaļ un vērsties pret viņiem pašiem," uzsvēris arhibīskaps.

Karikatūras, kuras pirmo reizi tika publicētas Dānijas laikrakstā "Jyllands-Posten" pagājušā gada septembrī, saniknojušas musulmaņus, kuri uzskata pravieša attēlošanu par zaimiem. Savukārt februāra sākumā tās pārpublicēja arī franču "France-Soir", vācu "Die Welt", itāliešu "Corriere della Serra" un "La Stampa", kā arī Spānijā iznākošais katalāņu "El Periodico". Lietuvā karikatūras bija pārpublicējis laikraksts "Respublika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!