Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens savā ikgadējā uzrunā ASV kongresam uzsvēra, ka pasaule un ASV stāv kopā ar Ukrainu. Viņš arī paziņoja, ka ASV Tieslietu birojā tiks izveidota nodaļa, lai izmeklētu oligarhu pastrādātos noziegumus.

Baidena uzruna Kongresā tiek sagaidīta ar aplausiem. Runas sākumā viņš sveicina Ukrainas vēstnieci ASV, atzīmējot, ka ASV un pasaule apbrīno ukraiņu gribu, cīnoties ar iebrukumu.

"ASV stāv kopā ar Ukrainu. Vēsture mūs māca, ka, ja diktatori nemaksā cenu par saviem noziegumiem, tad tie turpina augt. Tieši tāpēc tika izveidots NATO. [..] Putina uzbrukums Ukrainai bija nepamatots un bez provokācijas. Viņš domāja, ka ASV un rietumvalstis neatbildēs, taču viņš maldījās. Putins centās mūs sadalīt gan ASV, gan Eiropā, taču viņam tas neizdevās, jo mēs visi bijām vienoti," sacīja ASV prezidents. Viņš arī piebilda, ka ir veltījis "neskaitāmas stundas", lai apvienotu sabiedrotos.

Baidens uzsvēra, ka šajā brīdī Putins ir faktiski absolūti izolēts no pasaules. "Kopā ar sabiedrotajiem esam piemērojuši bargas sankcijas, tostarp padarot viņa 630 miljardu ASV dolāru lielo kara kapitālu bezvērtīgu.

Šovakar es saku nē krievu oligarhiem. ASV Tieslietu birojā tiks izveidota speciāla nodaļa, lai izmeklētu to noziegumus un, ja nepieciešams, konfiscētu viņu nelikumīgi iegūtos īpašumus un jahtas," sacīja Baidens.

Tāpat Krievijas lidaparātiem tiks slēgta ASV gaisa telpa.

Prezidents atgādināja, ka Krievijas ekonomika turpina grīļoties un pie tā ir vainīgs tikai Putins. Tiesa, Baidens atgādināja, ka ASV bruņotie spēki nekaros Ukrainā, taču atradīsies Eiropā, lai aizsargātu NATO teritoriālu neatkarību. Viņš uzsvēra, ka, ja notiks iebrukums NATO teritorijā, tad ASV un sabiedrotie aizsargās katru NATO zemes kvadrātcollu.

Runas noslēgumā Baidens sacīja, ka pasaule pieredz neredzētu vienotību, viņš gan izteica nožēlu, ka pasaulei bija nepieciešams kaut kas tik traģisks, lai tā spētu apvienoties. "Turpināsim iedvesmoties no ukraiņu dzelzs gribas. ASV stāv kopā ar Ukrainu," runu noslēdza Baidens.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!