Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vācija, Francija, Itālija, Spānija, Slovēnija un Portugāle pirmdien apturējušas Lielbritānijas un Zviedrijas uzņēmuma "AstraZeneca" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu sakarā ar ziņām par trombozes gadījumiem Eiropā. Tāpat piesardzības nolūkos vakcinācija ar "AstraZeneca" apturēta arī Latvijā.


Jau ziņots, ka arī Vācija pirmdien apturējusi Lielbritānijas un Zviedrijas uzņēmuma "AstraZeneca" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu sakarā ar ziņām par trombozes gadījumiem Eiropā, paziņojot, ka ir nepieciešams sīkāk noskaidrot situāciju.

Dānija, Norvēģija un Islande pagājušajā ceturtdienā paziņojušas, ka piesardzības nolūkos uz laiku aptur potēšanu ar "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu, jo dažiem pacientiem pēc potēšanās izveidojušies asins recekļi.

Pirmā pa šo lēmumu paziņoja Dānijas Veselības pārvalde.

Solis sperts "pēc ziņām par nopietniem gadījumiem ar asins recekļiem cilvēkiem, kas potēti ar "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu", teikts pārvaldes paziņojumā.

Taču Dānijas Veselības pārvalde piebilda, ka "šobrīd nav noteikts, ka pastāv saikne starp vakcīnu un asins recekļiem".

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) dati liecina, ka līdz 9. martam no vairāk nekā trīs miljoniem cilvēku, kas saņēmuši vakcīnu Eiropas Ekonomikas zonā, 22 gadījumos cilvēkiem pēc sapotēšanās izveidojušas asins recekļi.

Austrija pagājušajā pirmdienā paziņoja, ka aptur devu izmantošanu no "AstraZeneca" vakcīnu sūtījuma, jo pēc potes saņemšanas no "nopietnām asins recēšanas problēmām" mirusi kāda 49 gadus veca medmāsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!