Šonedēļ Haiti ziemeļos aizsākušies protesti pret ANO miera uzturētājiem, kas tiek vainoti holēras epidēmijas izraisīšanā, pārsviedušies uz galvaspilsētu Portoprensu, kur ceturtdien izraisījās vairāku simtu haitiešu sadursmes ar starptautisko bruņoto spēku vienībām.

Vietējie jaunieši miera uzturētājus apmētāja ar akmeņiem, savukārt starptautisko spēku karavīri pūlī no bruņumašīnām raidīja asaru gāzi. Protestētāji galvaspilsētas ielas bloķēja ar degošu riepu un miskastu barikādēm, pilsētā arī bija dzirdami šāvieni.

"ANO ieradusies šeit, lai mūs noindētu," sacīja viens no protestētājiem, kurš būvēja barikādes galvaspilsētas galvenajā - Marsa - laukumā.

Protestu organizētāji mudina iedzīvotājus par holēras epidēmijas izraisīšanos savas dusmas vērst pret ANO un Haiti varasiestādēm. Kopš oktobra beigām holēras epidēmijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1100 cilvēku.

Iedzīvotāju nelabvēlību pret ANO spēku klātbūtni izraisījās, izplatoties ziņām, ka holēras epidēmija Haiti sākusies, vielām no Nepālas miera uzturētāju bāzes kanalizācijas septiķa nokļūstot Artibonitas upē - no tās vietējie iedzīvotāji ņem dzeramo ūdeni, tur mazgā veļu un peldas.

ANO apgalvo, ka veiktas dažu Nepālas karavīru pārbaudes, tomēr nav konstatēts , ka viņi būtu inficējušies ar holēru. Savukārt Haiti veselības aizsardzības jomas amatpersonas uzsver - jākoncentrējas ir uz epidēmijas apturēšanu, nevis centieniem noskaidrot, kas to izraisījis.

Haiti prezidents Renē Prevāls otrdien tautu aicināja saglabāt mieru.

"Nekārtības un nestabilitāte nekad nav nesušas risinājumu, valstij pieredzot grūtus laikus," atgādināja prezidents. "Šāvieni, pudeļu sviešana, degošu riepu barikādes mums nepalīdzēs izskaust holēras baktēriju. Gluži pretēji, [nekārtību dēļ] slimie nesaņems aprūpi un medikamentus nevarēs saņemt tur, kur tie nepieciešami."

Protesti pret ANO miera uzturētāju klātbūtni sākās pirmdien Kapaijēnā, valsts ziemeļos.
LETA AFP

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!