Arī Īrijas liellopu gaļā atrasts dioksīna piesārņojums, kas iepriekš konstatēts cūkgaļā, izraisot masveida cūkgaļas produktu atsaukšanu vietējā un ārvalstu tirgū.
Īrijas lauksaimniecības ministrs Brendans Smits pavēstīja, ka paaugstināts dioksīna piesārņojuma līmenis atklāts trīs liellopu ganāmpulkos, kas nerada būtiskus draudus iedzīvotāju veselībai.

"Tas nav sabiedrības veselību apdraudošs gadījums. Risks iedzīvotājiem ir ļoti zems. Mēs negaidām, ka šī piesārņojuma dēļ varētu rasties kādas veselības problēmas. Rezultāti rāda, ka astoņi no 11 ganāmpulkiem ir veseli, bet trim atklāts palielināts dioksīna piesārņojums," preses konferencē Dublinā pavēstīja Smits.

Īrijas valdība sestdienas vakarā dioksīna piesārņojuma dēļ atsauca visus cūkgaļas produktus, kas ražoti pēc 1. septembra.

Drošuma robežu pārsniedzošais dioksīnu līmenis tika atklāts sestdien gaļas un lopbarības paraugos vairākās fermās, paziņoja Īrijas Pārtikas drošības pārvalde (PDP).

Atsaukums attiecas uz visiem produktiem, kas ražoti pēc 1. septembra. PDP ieteica patērētājiem "kā piesardzības pasākumu pašlaik nelietot Īrijas cūkgaļu un cūkgaļas produktus".

Noskaidrots, ka lopbarība ar dioksīnu piesārņojumu ir nākusi no vienas saimniecības un šobrīd tās izplatība apturēta.

Pēc ES datiem, piesārņoto lopbarību kopumā saņēmušas aptuveni desmit cūku fermas un 38 liellopu fermas Īrijā un deviņas fermas Ziemeļīrijā.

Eiropas Komisija (EK) uzsvērusi, ka vērīgi seko situācijai un aicinājusi Eiropas Savienības (ES) pārtikas drošības ekspertus pa tālruni apmainīties ar informāciju. Otrdien paredzēta ekspertu tikšanās no dalībvalstīm, kuras varētu būt saņēmušas šādu gaļu.

Kā pastāstījis EK pārstāvis Pjetro Petruči, šobrīd kopējā aina vēl nav pilnībā izvērtēta un varas iestādes cenšas noskaidrot, kur sūtīta gaļa, kas varētu būt piesārņota ar dioksīniem. Viņš atzinīgi novērtējis Īrijas lēmumu atsaukt iespējami bīstamo produkciju.

EK norāda, ka saskaņā ar piesārņotās cūkgaļas analīžu rezultātiem dioksīna saturs tajā pārsniedz Eiropas Savienībā atļauto maksimālo līmeni simts reizes.

Šis gadījums var negatīvi ietekmēt Īrijas lauksaimniecību, jo cūkkopība ir viens no tās lielākajiem sektoriem, kas dod aptuveni 400 miljonu eiro (281,1 miljona latu) peļņu gadā.

Liela daudzuma dioksīnu uzņemšana var bojāt aknas un nieres un vājināt imūnsistēmu. Pastāv arī aizdomas, ka šie savienojumi var izraisīt dažas vēža formas.

Toksikologi tomēr norādījuši, ka prāvas dioksīna devas uzņemšana īsā laikā veselībai nav bīstama un risks rodas tikai tad, ja šie savienojumi ilgstoši uzkrājas organismā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!