Vairāk nekā simts nevalstisko organizāciju (NVO) trešdien nosūtīja vēstuli Kirgīzijas prezidentam Kurmanbekam Bakijevam, protestējot pret Tieslietu ministrijas "destruktīvo" lēmumu stingri pārraudzīt ārvalstu finansētās NVO.
"Mēs uzskatām, ka tieslietu ministra Marata Kaipova lēmums vispirms ir vērsts uz neērto NVO sagraušanu," teikts vēstulē.

Kaipovs pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Nacionālais drošības dienests, kas nomainījis bijušo VDK, sāks pārraudzīt ārvalstu finansētās NVO. Sekojot valdības deklarācijām, vietējie valsts kontrolētie mediji sākuši attēlot nevalstiskās organizācijas kā Rietumu aģentus.

"Pret mums tiek izvērsta informācijas kampaņa ar mērķi parādīt, ka pilsoniskā sabiedrība ir Rietumu marionete," teica Edils Baisalovs, kurš vada vienu no valsts visvairāk respektētajām NVO - Demokrātijas un pilsoniskās sabiedrības koalīciju.

Kaipovs atbildēja uz viņa iniciatīvai adresēto kritiku, norādot, ka "draudi Kirgīzijas nacionālajai drošībai pastāv", un konkrēti minēja islāma terorismu.

Kirgīzijas nevalstiskajām organizācijām bija galvenā loma 2005.gada marta revolūcijā, kurā tika gāzts Askara Akajeva režīms un Bakijevs kļuva par jauno prezidentu. Šīs organizācijas apgalvo, ka Kaipova iecere ir mēģinājums NVO nobīdīt malā.

"Manuprāt, tā ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmuma kopija," sacīja Baisalovs.

Plaši kritizētajam Krievijas likumam par NVO, kas atļauj valstij stingri pārraudzīt šo organizāciju darbību, jāstājas spēkā šā gada aprīlī.

Daudzas Kirgīzijas organizācijas aicina atstādināt no amata Nacionālā drošības dienesta priekšnieku Taštemiru Aitbajevu, kurš, pēc viņu teiktā, stāvot aiz uzbrukumiem nevalstiskajām organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!