Foto: AP/Scanpix

Padziļinoties reģionālajai krīzei, ko izraisīja Saūda Arābijā izpildīts nāvessods šiītu garīdzniekam, Kuveita otrdien atsaukusi savu vēstnieku no Irānas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Saūda Arābijā sestdien tika izpildīts nāvessods pazīstamam šiītu garīdzniekam, Arābu pavasara aktīvistam šeiham Nimram al Nimram un vēl 47 cilvēkiem, kas bija atzīti par vainīgiem "terorismā" un par sakariem ar "Al Qaeda".

Reaģējot uz to, pārsvarā šiītu apdzīvotās Irānas galvaspilsētā Teherānā saniknots pūlis naktī uz svētdienu ielauzās un aizdedzināja Saūda Arābijas vēstniecību.

Savukārt pārsvarā sunnītu apdzīvotā Saūda Arābija svētdien paziņoja par diplomātisko attiecību ar Irānu saraušanu. Šim piemēram sekoja arī Bahreina un Sudāna.

Tikmēr ASV, ANO un Turcija aicina reģionā saglabāt mieru.

Pārsvarā sunnītu musulmaņu valsts Saūda Arābija un šiītu Irāna ir galvenie sāncenši par dominēšanu Tuvajos Austrumos. Rijāda un Teherāna atbalsta pretējas puses Sīrijas pilsoņu karā un konfliktā Jemenā.

Šeihs Nimrs bija viens no redzamākajiem atbalstītājiem plašajiem pret valdību vērstajiem protestiem, kas 2011. gadā izcēlās Saūda Arābijas Austrumu provincē. Viņa arests pirms diviem gadiem, kura gaitā viņš arī tika sašauts, izraisīja nekārtības, kas turpinājās vairākas dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!