Arī Lietuvā un Igaunijā novēroti knišļu uzbrukumi mājlopiem, ziņo Igaunijas un Lietuvas prese.
Igaunijas Lauksaimniecības ministrija ceturtdien brīdinājusi zemniekus par valsts dienvidaustrumos novērotajiem knišļu uzbrukumiem.

Igaunijas ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta veterinārās nodaļas vadītāja Pille Tammemegi aicina zemniekus turēt mājlopus kūtīs, izlaist tos tikai naktīs un, ja iespējams, izmantot kukaiņus atbaidošus preparātus.

Savukārt Lietuvā uzsākti steidzami pasākumi, lai novērstu mājlopu bojāeju, ziņo aģentūra ELTA.

Lietuvas Veterinārā dienesta darbinieki kopā ar vietējiem veterinārārstiem Latvijas pierobežas reģionos uzsākuši dzīvnieku apstrādi ar preparātiem knišļu atbaidīšanai.

Pagaidām Lietuvā saņemtas ziņas tikai par vienu govi, kas nobeigusies no knišļu kodumiem.

Kā LETA jau ziņoja, saskaņā Pārtikas un veterinārajā dienesta apkopoto informāciju no knišļu kodieniem Latvijā ir gājuši bojā 495 dzīvnieki jeb 1,03% no kopējā dzīvnieku skaita rajonos, kas cietuši no knišļu uzbrukumiem. Starp tiem bija 479 govis, 11 zirgi, četras aitas un cūka.

Visvairāk dzīvnieku gājuši bojā Krāslavas rajonā - kopumā 202 mājlopi. Starp tiem ir 191 govs, seši zirgi, četras aitas un cūka. Seko Preiļu rajons, kur kopumā gājuši bojā 192 dzīvnieki - 189 govis un trīs zirgi.

Madonas rajonā bojā gājušas 43 govis un zirgs, Jēkabpils rajonā ir gājis bojā viens zirgs, kā arī 41 govs. Salīdzinoši mazāk govju - kopumā 14 - knišļu uzbrukumos gājušas bojā Daugavpils rajonā un Aizkraukles rajonā, kur nobeigusies viena govs.

Kā iepriekš prognozēja zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS), bojāgājušo dzīvnieku skaits palielināsies, - lai arī kādu lopu ir izdevies izārstēt, nav zināms, vai tas izdzīvos. Viss atkarīgs no dzīvnieka izturības.

LETA jau informēja, ka knišļi minētajos rajonos šogad ir izplatījušies saistībā ar vēlo pavasari un Latvijā pāris dienu iepriekš valdošo karsto laiku, turklāt viņu vairošanos veicina mitrums, kas Latgalē vērojams pēc spēcīgajām lietavām un plūdiem. Knišļi aktivizējas tieši dienas pievakarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!