Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas algotņi un specvienības karavīri pamanīti vēl vienā Āfrikas valstī – Mozambikā, atsaucoties uz vairāku Rietumu mediju publikācijām ziņo "Radio Svoboda" portāls.

Kremlis pēdējos gados aktīvi stiprina savu ietekmi Āfrikā. Medijos jau ziņots, ka krievu militāristi, ierēdņi un polittehnologi darbojas 10 – 15 kontinenta valstīs, tostarp Centrālāfrikas Republikā, Lībijā, Sudānā un Dienvidsudānā, Madagaskarā, Angolā, Čadā, Kamerūnā, Gvinejā, Zimbabvē un Kongo Demokrātiskajā Republikā.

Mozambika ir vēl viena valsts, kur pamanīti bruņoti Krievijas pārstāvji. Āfrika Krievijai ir interesanta kā ar resursiem bagāts reģions, kur iegūt derīgos izrakteņus un uz kurieni piegādāt Krievijas ražojuma ieročus.

Britu laikraksts "Times" 2. oktobrī ziņoja, ka Mozambikā septembrī ieradies aptuveni 200 vīru liels Krievijas militārais kontingents, ko veido gan tā sauktās privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņi, gan oficiālās armijas specvienība.

Lidaparāti ar militāristiem nosēdušies divās Mozambikas pilsētās – Muedā un Nakalā.

Tāpat uz Mozambiku nogādāta Krievijas militārā tehnika. Izskanējušas runas, ka krievi piedalīsies kaujās valdības spēku pusē pret radikālo islāmistu grupējumiem Kabu Delgadu provincē valsts ziemeļos pie robežas ar Tanzāniju.

Mozambikas neatkarības kara no Portugāles laikā septiņdesmitajos gados Kabu Delgadu bija galvenā PSRS atbalstīto partizānu bāze – karotāji tika apgādāti ar padomju militāro palīdzību no Tanzānijas.

PSRS atbalstītā "Mozambikas atbrīvošanas fronte" (FRELIMO) pie varas valstī ir joprojām, taču savu popularitāti ir ievērojami zaudējusi. Valstī pēdējās desmitgades notiek pilsoņu karš.

Šogad augusta sākumā valdība parakstīja pamieru ar vienu no lielākajiem opozīcijas nemiernieku grupējumiem "Mozambikas nacionālā pretestība" (RENAMO), kas radās uz pretkomunistiskās kustības bāzes septiņdesmitajos gados.

Savukārt augusta beigās Mozambikas prezidents Filipe Njusi ieradās oficiālā vizītē Maskavā (raksta titulattēlā) un tikās ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu. Abi valstsvīri parakstīja dažādas vienošanās, tostarp par Krievijas naftas kompānijas "Rosneft" dalību dabas gāzes ieguves vietu attīstīšanā jau minētās Kabu Delgadu provinces piekrastē. Tāpat tika noslēgta vienošanās par militāro sadarbību.

Mozambikas prezidents Putinam apliecinājis, ka Krievijas kompānijas tagad var bez bēdu nodarboties ar derīgo izrakteņu ieguvi viņa vadītajā valstī.

Starp Krieviju un Mozambiku jau bija noslēgta vienošanās par militāri tehnisko sadarbību 2015. un militāro sadarbību 2016. gadā. PSRS norieta posmā Mozambika bija starp Maskavas uzticīgākajiem sabiedrotajiem Āfrikā, kas lielos daudzumos saņēma padomju militāro tehniku. Pēc PSRS sabrukuma piegādes pārtrūka un kopš tā laika liela daļa Mozambikas militārās tehnikas ir izgājusi no ierindas.

Saskaņā ar militārā portālu "Defence Web" datiem ap 14 tūkstošu vīru lielajai Mozambikas armijai bruņojumā ir, piemēram, ap 60 novecojuši T-54 tanki un 16 vieglie tanki PT-76, 28 bruņotās izlūkmašīnas BRMD-1 un BRMD-2. Tāpat 40 kājnieku kaujas mašīnas BMP-1, 80 bruņutransportieri BTR-60.

Mozambikas spēku rīcībā ir sešas militārās transporta lidmašīnas An-26, divi kaujas helikopteri Mi-24 un astoņi transporta helikopteri Mi-8.

Saskaņā ar Krievijas mediju ziņām Mozambikai ir astoņi iznīcinātāji MiG-21, taču tie jau sen nedarbojas rezerves daļu trūkuma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!