Sabiedriskās domas aptaujas Nīderlandē otrdien liek domāt, ka Nīderlandes vēlētāji teiks iznīcinošu "nē" jaunajai Eiropas Savienības konstitūcijai, un pazīmes liecina, ka pēc balsojuma Francijā arī vēlētāju aktivitāte būs zema.
Galveno politisko partiju līderi aicināja 12 miljonus Nīderlandes balsstiesīgo iedzīvotāju izmantot savas tiesības un piedalīties trešdien paredzētajā referendumā.

Triju partiju valdošā koalīcija un galvenā opozīcijas partija mudina vēlētājus teikt "jā", turpretim sociālisti un populisti politiskā spektra labajā spārnā aicina teikt "nē".

Aptaujā konstatēts, ka Francijas balsojums darbojas Nīderlandes "nē" nometnes labā. Saskaņā ar otrdien publicētajiem aptaujas rezultātiem 59% vēlētāju balsotu pret konstitūciju, un tas ir vairāk par Francijā reģistrētajiem 55%.

Autoritatīvais aptauju organizētājs Moriss de Honds prognozē, ka referendumā piedalīsies 48% vēlētāju, un tas ir daudz mazāk par 60%, kas tika prognozēti pirms balsojuma Francijā.

Aptuveni 15% Nīderlandes vēlētāju uzskata, ka balsot nav nekādas nozīmes. Kaut arī referendums nav saistošs, galvenās politiskās partijas norāda, ka tās ņems vērā rezultātu, ja konstitūciju atbalstīs vairāk par 30% referenduma dalībnieku.

Politiskie līderi pievienojās premjerministram Janam Peteram Balkenendem un mudināja vēlētājus neņemt vērā Francijas balsojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!