Foto: DELFI

Žurnālistiskās izmeklēšanas grupa "Bellingcat" un medijs "The Insider" jaunā pētījumā secinājuši, ka Krievijas opozicionāru Vladimiru Kara-Murzu 2015. un 2017. gadā mēģināja noindēt cilvēki no tās pašas Federālā drošības dienesta (FDD) apakšvienības, kas nodarbojās ar Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija indēšanu ar kaujas vielu "Novičok".

Pie tāda secinājuma pētnieki nonākuši, izpētot FDD indētāju komandas lidojumu datus, un salīdzinot tos ar Kara-Murzas darba lidojumiem pa Krieviju.

"Bellingcat" un "The Insider" secinājuši, ka FDD Kriminālistikas institūta darbinieki sekoja Kara-Murzam gan pirms pirmā, gan otrā saindēšanas gadījuma. Abi šie gadījumi beidzās ar Kara-Murzas hospitalizāciju un nonākšanu komā.

Pētījumā secināts, ka pirms opozicionāra hospitalizācijas 2015. gadā braucienos pa Krieviju FDD darbinieki viņu pavadījuši vismaz četras reizes.

Iepriekš "Bellingcat" un "The Insider" publicēja pētījumu, kurā secināts, ka Kremļa kritiķi Navļniju regulāri izsekojusi īpaša FDD vienība, kas pērnā gada augustā viņu saindējusi ar kaujas vielu "Novičok".

Īpaša FDD komanda Navaļniju izsekojusi jau kopš 2017. gada, kad opozicionārs paziņoja par ambīcijām pretendēt uz valsts prezidenta krēslu. Izlūkdienesta darbinieki sekojuši Navaļnijam braucienos uz Krievijas reģioniem.

Navaļnijam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!