Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas Lordu palāta trešdien atbalstīja grozījumus "Brexit" likumprojektā, kas premjerministrei Terēzei Mejai ļaus uzsākt izstāšanos no Eiropas Savienības tikai tad, ja viņa apņemsies aizsargāt ES pilsoņu tiesības Lielbritānijā, vēsta aģentūra "Reuters".

Par grozījumiem balsoja 358 pēri, bet 256 – pret. Izmaiņas likumprojektā paredz, ka valdībai būs jāpublisko piedāvājumi Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesību aizsardzībai trīs mēnešu laikā pēc "Brexit" sarunu uzsākšanas. Viens no galvenajiem uzsvariem ir uzturēšanās tiesību garantēšana ES pilsoņiem Lielbritānijā.

Mejas Konservatīvo partijai Lordu palātā nav vairākuma un pēru balsojams uzskatāms par šķērsli ES Lisabonas līguma 50. panta iedarbināšanā, vērtē "Reuters". Meja bija iecerējusi, ka "Brexit" likumprojektu atbalstīs bez izmaiņām. Lai gan premjerministre ir norādījusi, ka vēlas aizsargāt ES pilsoņu tiesības, viņa to bija apņēmusies darīt tikai tad, ja līdzīgas tiesības britiem nodrošinās arī ES dalībvalstis.

Valdība vēl var atcelt grozījumus Pārstāvju palātā, kur Konservatīvo partijai ir vairākums, taču Lordu palātas balsojums kavēs likuma galējo apstiprināšanu.

Jau ziņots, ka pērn 23. jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!