Foto: AP/Scanpix
Beļģijas nacionālā drošības padome svētdien nolēmusi galvaspilsētā Briselē atstāt spēkā augstāko, ceturto terorisma trauksmes līmeni, paziņojis premjerministrs Šarls Mišels. Pēc viņa teiktā, draudi tiek uzskatīti "par reāliem un nopietniem".

Tas nozīmē, ka arī pirmdien būs slēgta Briseles metro sistēma un nenotiks mācības skolās. Satiksmi pilsētā nodrošinās autobusi, tramvaji un vilcieni, bet to pasažieri tiks aktīvāk pārbaudīti.

Īpaši drošības pasākumi paredzēti arī Beļģijas lidotās un dzelzceļa stacijās, bet ārpus galvaspilsētas būs spēkā trešais terorisma trauksmes līmenis, kas nozīmē "iespējamus un ticamus draudus".

Pirmdienas pēcpusdienā situācija tiks izvērtēta vēlreiz, ņemot vērā, ka Briselē bāzētas Eiropas Savienības institūcijas, NATO, kā arī lielas politiskās un biznesa organizācijas.

Augstākais trauksmes līmenis Briselē tika izsludināts sestdien, pieļaujot iespēju, ka vairākās pilsētas vietās varētu tikt sarīkoti "Parīzes stila uzbrukumi" ar sprāgstvielām un šaujamieročiem.

Kā svētdien pastāstījis iekšlietu ministrs Jans Jambons, Beļģijas varas iestādes šobrīd meklē ne tikai Parīzes slaktiņa līdzdalībnieku, Briseles Molenbēkas rajona iedzīvotāju Salahu Abdeslamu, kura brālis Brahims uzspridzinājās Francijas galvaspilsētā, bet vēl vairākus citus cilvēkus.

Līdzšinējās operācijas Saleha Abdeslama aizturēšanai beigušās bez panākumiem.

Svētdien Briseles ielas bija patukšas, tajās patrulēja policisti un karavīri.

"Tas, par ko mēs baidāmies, ir līdzīgi uzbrukumi, ar vairākām [iesaistītajām] personām un vairākās vietās," žurnālistiem sacījis Mišels. "Mēs ļoti labi saprotam, ka šī situācija visiem ir smaga, mēs gribam ikvienam pateikties par viņa pūliņiem un aicināt visus būt modriem. Mēs darām visu iespējamo, lai dzīve varētu atgriezties normālās sliedēs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!