Jaunzēlandē kādas skolas audzēkņiem aizliegts spēlēt policistus un zagļus, kovbojus un indiāņus, kā arī citas spēles ar rotaļu ieročiem, ja viņiem nav "atļauja" šo ieroču nēsāšanai.
Tahunanui sākumskolā Nelsonā, kas atrodas 90 jūdzes uz rietumiem no Velingtonas, ieviesta kārtība, ka bērniem, kuri spēlējas ar rotaļu ieročiem, nepieciešamas atļaujas, kas atgādina īstās ieroču nēsāšanas licences.

Skolotāja Helēna Durbridža saka, ka šāds noteikums ieviests tāpēc, ka bērni turpinājuši rīkot rotaļu kaujas par spīti aizliegumiem.

Šāda rotaļu karu aizliegumu akcija sākta arī citās Jaunzēlandes lauku sākumskolās un bērnudārzos, jo ieroči laukos ir ikdienas dzīves sastāvdaļa.

Polcijas pārstāvis Džo Grīns saka, ka lauku bērnudārzos uzsāktas pretieroču programmas, "jo ieroči ir daļa no viņu mājas dzīves un darbarīks fermās, kas tiek lietots grauzēju un slimo dzīvnieku likvidēšanai vai pat pīļu šaušanai".

Miss Durbridža uzsver, ka bērniem jāattaisno nepieciešamība spēlēties ar rotaļu ieroci un jāpiekrīt ievērot tā lietošanas noteikumi.

Bērniem, kuri ieroča atļaujas saņemšanu pamato ar to, ka vēlas medīt tīģerus, tiek paskaidrots, ka šo plēsīgo dzīvnieku skaits sarūk, tāpēc tos medīt nedrīkst.

Savukārt tiem, kas vēlas spēlēt policistus, skolotāji atbild, ka Jaunzēlandē policisti nav apbruņoti un uz cilvēkiem nešauj.

Ikreiz, kad atļauja tiek izsniegta bērnam, kurš jaunāks par četriem gadiem, par to tiek informēti arī vecāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!