Foto: Reuters/Scanpix

Uzrunā televīzijā Spānijas karalis Felipe VI nosodījis Katalonijas neatkarības organizētājus par to, ka viņi apgājuši likumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Savā uzrunā karalis norādīja, ka situācija Spānijā bija "ārkārtīgi nopietna", un aicināja visus uz vienotību.

Viņš pārmeta referenduma organizatoriem Spānijas vienotības graušanu, parādot savu "lojalitātes tūkumu" valstij. Tāpat Felipe VI norādīja, ka aizvadītais referendums var apdraudēt Spānijas ziemeļaustrumu un visu Spānijas ekonomiku.

Vienlaikus karalis savā uzrunā uzsvēra, ka Spānija "pārvarēs grūtos laikus".

Ziņots, ka arī Spānijas iekšlietu ministrs Huans Ignasio Soido otrdien pārmetis Katalonijas valdībai kūdīšanu uz dumpi, pieļaujot, ka protestētāji uzbrūk policistiem, kas tika nosūtīti uz Kataloniju referenduma novēršanai.

Tāpat vēstīts, ka par spīti Spānijas policijas operācijām referendums svētdien Katalonijā tomēr notika, tiesa gan, bez pienācīgās uzraudzības.

Atbilstoši Katalonijas varasiestāžu informācijai referendumā piedalījās 2,2 miljoni pilsoņu jeb 42% balsstiesīgo, no kuriem 90% atbalstījuši reģiona neatkarību.

Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons sacījis, ka "nav citas izvēles", kā vien īstenot Katalonijas neatkarības plānu. Viņš gan arī aicinājis Eiropas Savienību krīzē uzņemties vidutāja lomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!