Foto: Reuters/Scanpix

ASV otrdien paziņoja, ka piegādās ieročus un militāru aprīkojumu kurdu kaujiniekiem, kuri Sīrijā cīnās pret džihādistu grupējumu "Daesh". Domājams, ka šāds ASV solis sadusmos Turciju, kura uzskata kurdu spēkus par teroristiem.

Ieroči tiek piegādāti lietošanai kurdu kaujiniekiem pirms gaidāmās ofensīvas Rakas pilsētas atkarošanai. Šī pilsēta ir pēdējais nozīmīgais "Daesh" bastions Sīrijā un šī grupējuma pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsēta.

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien "pilnvaroja Aizsardzības ministriju apgādāt "Sīrijas Demokrātisko spēku" kurdu elementus ar nepieciešamo, lai nodrošinātu skaidru uzvaru pār "Daesh" Rakā," paziņoja Pentagona preses sekretāre Dana Vaita. ""Sīrijas Demokrātiskie spēki", nodrošināti ar ASV un koalīcijas spēku atbalstu, ir vienīgais spēks uz vietas, kas var veiksmīgi ieņemt Raku tuvākajā nākotnē."

"Sīrijas Demokrātisko spēku" kurdu elementi ir no kurdu Tautas aizsardzības vienībām (YPG), un tas ir galvenais grupējums, kas Sīrijā cīnās pret "Daesh".

SDF papildspēki pār Eifratu ierodas Rakas frontē uz rietumiem no Tabkas:

Troop reinforcements from SDF's Manbij Military Council arrived earlier today to participate in the battle for Tabqa dam. pic.twitter.com/I50JRWTYK2

— Afarin Mamosta (@AfarinMamosta) May 9, 2017

Tomēr Turcija uzstāj, ka YPG kaujinieki ir saistīti ar Turcijas kurdu separātistu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK), kuras īstenotajos nemieros kopš 1984. gada nogalināti vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Turcijas kara lidmašīnas 27. aprīlī veica uzlidojumus YPG spēkiem Sīrijā. Tās arī devušas triecienus kurdu spēkiem Irākas rajonos, kurus Ankara raksturo kā "teroristu patvēruma vietas". Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans plāno nākamnedēļ apmeklēt Vašingtonu, lai tiktos ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

ASV valdības Nacionālais pretterorisma centrs agrāk bija nosaucis YPG par PKK Sīrijas filiāli, bet atteicās no šī apzīmējuma, kad ASV 2014. gada beigās sāka sadarboties ar YPG.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!